El sindicat UGT de Catalunya va assegurar ahir que el 20% de l'ocupació del sector públic català es troba vacant per baixes o excedències, cosa que provoca "col·lapses importants" en les gestions administratives.

El responsable d'organització de la Federació de Serveis del sindicat, Miguel Ángel Sánchez, va assegurar que si es cobrissin aquests llocs l'Administració Pública deixaria de col·lapsar-se, encara que per situar-se en nivells òptims, haurien de crear-se entre un 30% i un 50% de llocs més.

Sánchez va assegurar que les àrees més afectades per aquesta falta de personal són els serveis d'atenció directa al ciutadà, el SOC, la sanitat pública, l'educació i el desenvolupament de la Llei de Dependència. Des del sindicat van declarar que l'excés de funcionaris "és un tòpic", ja que Espanya es troba a la cua de la Unió Europea quant a funcionaris en proporció al nombre d'habitants.

El ministre de Foment, José Blanco, va apostar ahir per establir "nivells de contenció" en els salaris dels funcionaris amb vista a l'any vinent. No obstant això, va assegurar que aquesta mesura no significaria en cap cas "una pèrdua del poder adquisitiu". Des de CCOO es va admetre debatre aquesta proposta a la taula de la funció pública del pròxim mes de setembre, encara que van defensar la necessitat de valorar "les diferents situacions", mentre que UGT va dir hi ha "marge per negociar". Per la seva banda, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va qualificar aquesta mesura com una nova "improvisació" del Govern en matèria econòmica.

El vicesecretari general del PSOE va reconèixer que els empleats públics han vist millorat el seu poder adquisitiu en els últims mesos com a conseqüència del descens de la inflació -se situa en el -1,4%- i que el Govern preveu que torni a taxes positives al tram final de l'any. "És cert que els funcionaris del nostre país han augmentat el seu poder adquisitiu com a conseqüència de la inflació baixa d'aquest temps", va admetre Blanco.

No obstant això, va assenyalar que l'Executiu afronta "temps d'austeritat" derivats de la crisi econòmica. Per això, va avançar en una entrevista concedida a Europa Press que "seria bo desenvolupar un diàleg amb la mirada posada en el futur" sobre aquesta contenció del salari dels funcionaris.

"Estem en temps d'austeritat, i per tant la priorització de la despesa pública ha de fer-se en allò que generi activitat econòmica i permeti ajudar els que més ho necessiten", va reblar el ministre. No obstant això, va assegurar que aquesta contenció salarial no suposarà una pèrdua del poder adquisitiu. "Els ciutadans no poden perdre poder adquisitiu, ni els treballadors ni els funcionaris" va dir Blanco.