Vuit dones que estaven a l'atur han trobat feina com a soldadores a l'empresa Masias Rovira Caldederia de Celrà (Gironès) gràcies a un programa del Departament de Treball. Totes han seguit un curs de 125 hores, on se'ls han ensenyat tècniques de soldadura i interpretació de plànols, i ara ja fa quatre mesos que treballen en aquesta empresa, dedicada a fabricar maquinària per al reciclatge. La consellera de Treball, Mar Serna, destaca que la iniciativa diversifica la presència de les dones al mercat laboral. 'En moments de crisi, moltes empreses poden dir que la igualtat no és prioritària, però Masias Rovira demostra que es pot ser competitiva si s'aprofiten tots els talents', ha ressaltat.

El Departament de Treball ha volgut trencar amb el tòpic que els treballs relacionats amb la forja i la soldadura són només per als homes. Per això, amb la col·laboració de l'empresa celranenca, la Generalitat ha desenvolupat un programa que ha permès incorporar a la plantilla de Masias Rovira Caldederia vuit dones que es trobaven a l'atur.

Totes elles van rebre un curs específic de 125 hores, on se'ls van ensenyar conceptes bàsics del camp de la soldadura (maneig de grues i equips de càrrega, soldadura automàtica i interpretació de plànols, entre d'altres). Des de fa quatre mesos, totes treballen a mitja jornada a l'àrea de producció de l'empresa, una línia que fins ara només havia estat ocupada per homes.

El gerent de Masias Rovira, Benet Rovira, destaca que l'experiència és molt positiva. 'Les dones han après molt ràpidament les diverses tasques, fins i tot treballen amb més meticulositat, i tota la resta de la plantilla ha col·laborat en la seva integració', indica.

Rovira també precisa que les innovacions que hi ha hagut en el camp de la soldadura –com la introducció de grues per aixecar pesos- 'permet que no s'hagin de fer grans esforços' a l'hora de fer la feina. La intenció de la direcció és que, a principis de l'any vinent, puguin anar oferint contractes indefinits a les vuit treballadores.

No és tant dur com em pensava

Les treballadores que aquest matí feien el seu torn a l'empresa han coincidit a destacar que, fins ara, l'experiència és molt bona. 'Gairebé sempre estic tallant el ferro, fent peces que després van cap a soldar o muntatge', explica la Mari Sanroman, una jove de 25 anys veïna de Celrà. I afegeix: 'La feina no és tant dura com em pensava en un principi, perquè tant les grues com les màquines gairebé ho fan tot quan s'han d'aixecar pesos'.

Una mica més enllà, una altra noia, la Imma Martínez, que té 30 anys i viu a Girona, està perforant unes planxes de ferro. 'Abans de quedar-me a l'atur era cambrera, i quan em van proposar fer el curs de soldadura vaig decidir provar-ho, tot i que mai abans hagués fet una cosa semblant', explica.

Martínez admet que els seus coneguts se 'sorprenen' quan els explica a què es dedica, però també precisa que s'ha sentit molt ben acollida a l'empresa. 'La relació amb els companys és molt bona i tots s'han portat molt bé, ensenyant-me com funcionen les màquines i es tallen les peces', explica.

Tot i que les vuit treballadores vagin tornant-se a l'hora de fer diferents feines, la majoria s'han anat especialitzant en una tasca concreta. Per exemple, la Toñi Castro, es dedica a doblegar peces de ferro seguint els paràmetres que marquen els plànols. 'Abans treballava d'administrativa, i quan em vaig quedar a l'atur i em van proposar fer el curs ho vaig provar per curiositat; i fins ara, m'hi trobo molt a gust, tot i que a vegades la feina sigui una mica dura', explica.

A la part de muntatge de les màquines que fabrica l'empresa hi treballa la Toñi Pérez, una noia de 29 anys veïna de Celrà. 'Recomano a tothom qui pugui que faci el curs, perquè quan et trobes a l'atur, tinguis o no estudis, penses que no hi ha sortida', explica. La Toñi també diu que, quan explica el què fa als altres, molts se sorprenen, i fins i tot alguns la tracten de 'matxita'. 'La veritat, però, és que jo estic molt contenta i els companys em tracten molt bé', conclou.

27 projectes i 1.200 dones

La iniciativa que el Departament de Treball està portant a terme a Celrà per afavorir la igualtat d'oportunitats al món laboral és un dels 27 projectes que fa arreu de Catalunya, i que ja han arribat a 1.200 dones. Entre els sectors on es treballa hi ha els de l'automoció, els de l'electromecànica i els del motor.

La consellera de Treball, Mar Serna, ha ressaltat que les diferències entre homes i dones als llocs de treball també són una de les causes de les diferències retributives. 'Per això, des del Departament promovem programes per combatre la segregació horitzontal de l'ocupació', ha explicat. En referència a Masias Rovira Caldederia, Serna precisa que 'tot i que en moments de crisi moltes empreses poden dir que la igualtat no és prioritària, Masias Rovira Caldederia ha demostrat que es pot ser competitiva si s'aprofita el talent del 100% de la població'.

Masias Rovira Caldederia, amb seu a Celrà, es dedica a la caldereria industrial, principalment a la construcció de maquinària per a plantes de reciclatge, però també maquinària per a altres sectors com l'alimentari, el químic, el paperer o el tèxtil. Actualment, les instal·lacions de la factoria ocupen 9.000 metres quadrats –en un terreny de 14.900- repartits en quatre naus lineals on hi treballen 56 persones. L'empresa ven arreu del món i entre els seus clients es troben empreses de Xina, Grècia, Nigèria, Portugal o Anglaterra.