La fàbrica d'Aconda Paper a Flaçà podria tornar a funcionar l'any vinent. El grup inversor Praedium, que l'any 2009 ja va adquirir i reflotar la tèxtil Nylstar de Blanes, ha adquirit la maquinària i la planta de cogeneració de la paperera i estudia fórmules "per tornar a obrir la fàbrica al més aviat possible".

Montserrat Figueras, gerent de Praedium, va confirmar ahir la intenció del grup, que fa unes setmanes va adjudicar-se els actius de l'antiga paperera, a excepció dels immobles. Sobre aquests darrers actius hi ha hipoteques molt elevades -superen el valor real que avui tenen al mercat-, però els bancs s'haurien compromès a no realitzar cap excecució en els propers tres anys.

"El paperer és un sector complicat, però ens agradaria tornar a obrir les dues línies de la paperera", explicava ahir Figueras a Diari de Girona. Actualment, Praedium es troba en fase d'estudi de viabilitat del projecte. "Hi estem volcats i intentarem que, si és possible, la planta es posi en funcionament al més aviat possible", va afegir la responsable del grup inversor.

Si el projecte tira endavant, Figueras assegura que, "els antics treballadors d'Aconda tindran prioritat en les contractacions que s'hagin de realitzar". Quan va tancar, l'empresa ocupava 236 persones, 200 d'elles a la planta de Flaçà.

Aconda va tancar l'estiu de 2009 després d'una lenta agonia. Mesos abans es va veure abocada al concurs de creditors, ja que, tot i tenir un elevat volum de comandes, no disposava de liquiditat suficient per comprar matèria primera.

En el moment del seu tancament, la companyia tenia un deute de 13,4 milions d'euros amb cinc bancs i un de 9,3 milions d'euros amb l'Institut Català de Finances.

Praedium és una companyia inversora "especialitzada en l'adquisició d'actius bloquejats al mercat" per processos concursals o situacions d'insolvència. A banda de l'operació de Nylstar, en els darrers mesos ha adquirit el centre logístic de Sony a Castellar del Vallès i una nau frigorífica a Vilafranca del Penedès.