La Banca i les empreses patrimonials són les principals beneficiàries de les ajudes que ofereix la Generalitat i que tenen l'objectiu d'ajudar propietaris en cas d'impagament de lloguers, segons va explicar el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala.

Es tracta de les ajudes anomenades "avalloguer" i, segons Sala, no estan complint el seu objectiu inicial.

En una conferència a l'escola de negocis Iese sobre la situació actual i les perspectives del sector immobiliari, Sala va assenyalar que aquesta ajuda per impulsar el lloguer està arribant a pocs propietaris particulars, mentre que al començament eren el seu objectiu principal.

Per aquesta raó, el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat va explicar que el Govern preveu canviar la normativa perquè l'"avalloguer" es dediqui a aquests petits propietaris. Sala va explicar que fins i tot alguns d'aquests propietaris prefereixen tenir un pis buit a llogar-lo, per por d'impagats i dificultats per recuperar l'habitatge si els llogaters no l'abandonen, motiu pel qual es vol canviar la normativa i que l'"avalloguer" arribi als petits propietaris.

Durant l'any 2011, la Generalitat va dedicar 1,8 milions d'euros al programa "avalloguer", una iniciativa que es va crear el 2008 i que va reduir requisits per a la seva obtenció pocs mesos després de néixer, atès el context incipient de crisi. Pel que fa l'any passat, es van constituir "avalloguers" per a 28.309 habitatges, de manera que es van arribar als 72.411 pisos amb aquesta cobertura des que es va crear el programa.

El secretari d'Habitatge i Millora Urbana també va avançar que la Generalitat ultima un cens català de pisos nous buits procedents de la parada immobiliària. "Es demostrarà que la majoria són a zones amb població en retrocés o sense demanda per llunyania amb les ciutats", on sí que hi ha demanda, va concloure Sala.