L'agència de mesurament de riscos Standard & Poor's ha rebaixat la nota de cinc bancs espanyols i ha degradat a "bo escombraries" la qualificació creditícia de quatre d'ells. Segons un comunicat remès ahir, l'agència passa a considerar "bo escombraries" el deute de Banca Cívica, Banco Popular, Bankia i Bankinter, mentre que Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que ja ho era, baixa un esglaó, fins a "B+".

L'agència creu que "el deteriorament de la qualitat dels actius dels bancs s'accelerarà aquest any i el pròxim", al temps que hauran d'augmentar notablement les provisions, especialment en 2012, "degut a les noves exigències reguladores a Espanya".

Encara que reconeix que els bancs operen en una economia "gran i rica amb un risc polític baix", les perspectives de creixement són "modestes" a causa de factors com l'atur i les dificultats de finançament. S&P critica els reguldadors per no advertir el boom immobiliari i que van actuar amb lentitud quan es van detectar els primers signes de debilitat.