L'actual crisi financera té en el problema immobiliari de bancs i caixes una de les seves principals causes. L'exposició al totxo de les entitats financeres i la urgència per sanejar-lo els obligarà a devaluar dràsticament el preu, no només dels immobles, sinó també del sòl que posseeixen.

Les entitats bancàries han estat evitant aquest problema des de 2007 esperant que l'economia millorés, i fer-ho ara, en el pitjor moment, deixarà el seu preu real en a penes un 14% de la taxació actual. El Govern ha contractat consultores per valorar els actius adjudicats dels bancs, però per altres taxacions que ja s'han fet es pot predir que, una vegada auditat el sistema financer espanyol, el sanejament de l'exposició al sector immobiliari obligarà caixes i bancs a baixar el preu del sòl fins a un 86%".

Actualment no existeix un mercat del sòl. En la història recent, a Espanya mai abans s'havien realitzat menys transaccions de terreny com ara. Les úniques que es realitzen són per dació en pagament a les entitats bancàries, o aquelles que es produeixen per la liquidació i tancament d'una promotora. Ni tan sols existeixen ofertes per parcel·les i solars, i si el preu està determinat per una demanda que ara és inexistent, el que queda és que el sòl que hi ha, no val res. Per això bancs i caixes hauran de baixar el seu preu en un percentatge tan elevat quan comencin a sanejar-se.

L'altre gran problema de les entitats financeres, el dels actius adjudicats, és cada cop més gran. Es calcula que aquests actius ja arriben a la xifra de més de 200.000 habitatges de segona mà. Una vegada comencin a sanejar-se les entitats, el valor del balanç quedarà finalment entorn del 31% . És a dir, bancs i caixes hauran de devaluar els seus balanços un 69%.

I com afecta tot això el sector immobiliari? Per sanejar-se, les entitats financeres hauran de treure al mercat i vendre tot el seu estoc immobiliari, i només podran aconseguir-ho amb rebaixes en els preus de més del 60%, cosa que ja han començat a fer amb ofertes per sobre del 50%. Particulars i professionals del sector immobiliari es veuran obligats també a baixar els seus preus per poder competir amb bancs i caixes. L'única nota positiva d'aquesta situació és que pujarà el nombre d'operacions de compravenda, que és el que més urgeix el sector".

Per reactivar l'economia necessitem créixer, i per això és imprescindible exportar. Vendre els actius immobiliaris de les costes espanyoles a l'estranger ajudaria a resoldre aquests gravíssims problemes: el del deute i el del sector immobiliari, i, en conseqüència, del conjunt de l'economia d'Espanya. Es tracta que l'habitatge contribueixi a incrementar les exportacions.