Els bancs, les caixes i les cooperatives de crèdit mantenien el juny una cartera de crèdits per valor d'1,675 bilions d'euros, dels què 159.826 milions estaven en mora, després d'haver acumulat un mínim de tres mesos d'impagaments, segons el Banc d'Espanya. Amb aquest resultat, la ràtio de morositat registrada per les entitats de dipòsit s'enfila fins el 9,54%, trencant tots els rècords de la sèrie que el regulador comença el gener del 1962, ara fa 50 anys. L'increment de la morositat del juny ha estat de 0,47 punts percentuals (pp) en relació amb el maig. Un salt de la morositat tant alt no es donava des del juliol del 2011, quan la ràtio es va enfilar 0,54 pp en relació amb el juny.

La ràtio de morositat de tot el sistema financer, incloent a les entitats de dipòsit les empreses financeres només dedicades de oferir crèdits, majoritàriament al consum, ha arribat el juny fins el 9,42%, també trencant el rècord de la sèrie històrica del Bac d'Espanya.

El volum de dubtosos creix un 36% en un any

En les estadístiques que ha publicat el Banc d'Espanya també hi ha una xifra rècord que és el volum de dubtosos, que s'enfila fins els 159.826 milions d'euros, que si s'afegeix les financeres de crèdits al consum suma fins 164.361 milions d'euros. Només en la xifra de dubtosos de les entitats de dipòsit (bancs, caixes i cooperatives de crèdit), amb 159.826 milions, el creixement en relació amb el juny de l'any passat és del 36,2% (117.389 milions).

En relació amb el comportament de la inversió creditícia de bancs i caixes, les xifres del Banc d'Espanya indiquen la consolidació del despalanquejament que estan protagonitzant les famílies i les empreses. En un any, de juny a juny, la cartera de crèdits ha passat d'1,759 bilions d'euros a 1,675 bilions d'euros, amb una reducció del 4,78%.

Un any d'increments consecutius

La ràtio de morositat d'aquest mes de juny d'entitats de dipòsit, amb el 9,54% acumula un any complert d'increments consecutius. Aquesta taxa no ha parat d'augmentar des del juliol de l'any passat.

L'estadística del Banc d'Espanya també indica una intensificació del creixement de la morositat bancària aquest mes de juny. Entre el juny i el maig d'aquest any, la ràtio de morositat de bancs i caixes ha crescut en 0,47 pp, cosa que suposa el major increment que registra la sèrie del regulador des del juliol del 2011, quan la ràtio intermensual va créixer en 0,54 pp.

Multiplicar per deu des del 2008

La ràtio de morositat gairebé s'ha multiplicat per de deu si es compara entre el juny d'aquest any, última dada facilitada pel Banc d'Espanya, amb el gener del 2008, any que va començar la crisi. Així el gener del 2008, la ràtio de morositat de bancs i caixes estava situada en el 0,96%, mentre que aquest juny per les entitats de dipòsit s'ha situat en el 9,54%.