La policia va detenir ahir l'empresari José María Ruiz-Mateos a Pozuelo de Alarcón en compliment de l'ordre d'arrest que va dictar el passat 1 d'agost la jutge de Palma que l'investiga per una suposada estafa en la venda d'un hotel, van informar fonts policials. La policia el traslladarà a Palma per tal que pugui declarar davant la jutgessa.

L'arrest arriba l'endemà que l'empresari de Jerez confirmés que compareixeria davant la jutge de Palma María Pascual, que en l'acte en el qual va ordenar la detenció reclamava que fos posat a disposició judicial avui a les dotze del migdia.

La jutge va demanar la detenció de l'empresari després que Ruiz-Mateos no es presentés per segona vegada el 27 de juliol al Jutjat -la primera va ser el 20 de juny- al·legant una fractura en el peu que requeria "absolut repòs".

Va demanar llavors un informe forense que va determinar que la "patologia soferta pel pacient és de caràcter lleu" i que "no existeix cap element des del punt de vista mèdic-legal que determini la impossibilitat de Ruiz-Mateos" de comparèixer davant la jutge.

Amb aquest informe, la jutge va dictar l'ordre de detenció en entendre que l'empresari té "el dret a acollir-se al seu dret constitucional a no declarar contra si mateix i a no confessar-se culpable, però no mofar-se de l'Administració de Justícia".

La primera vegada que no es va presentar al Jutjat la magistrada ja el va advertir que, si es repetia la situació, dictaria una ordre de detenció contra ell.

Ruiz-Mateos va incomplir aquest dia la citació que li havia formulat la jutge a ell i als seus sis fills homes per prendre'ls declaració per l'ampliació de la querella presentada contra ells per Francisco Miralles, qui el 2006 els va vendre l'hotel Eurocalas.

L'ampliació de la querella és per administració deslleial i aixecament de béns, acusacions que se sumen a la d'estafa plantejada originalment.

El querellant assegura que lideuen gairebé 14 milions d'euros per l'establiment, sobre el qual pesa una hipoteca de 19 milions subscrita pels Ruiz-Mateos després de comprar l'hotel.

La família de José María Ruiz-Mateos va qualificar de "desproporcionada i desmesurada" la detenció de l'empresari per garantir la seva declaració.

"Ens sorprèn l'actitud brutal i despietada de detenir un senyor de 80 anys per cridar l'atenció", van dir fonts de la família, que van lamentar que el fundador de Nueva Rumasa es trobi en dependències policials "com si fos un vulgar delinqüent".

Per als Ruiz-Mateos, la detenció "no té sentit" perquè l'empresari tenia bitllets d'avió per viatjar a Palma a les 7.30 hores d'avui i "un dia abans la jutgessa ordena una detenció fora de tota lògica". Segons la família, José María Ruiz-Mateos es troba "indignat", encara que assumeix la situació "amb resignació".