El 16,6 % de la població catalana es troba per sota del llindar de pobresa, enfront del 15 % de 2011. En el conjunt de l'Estat, la taxa arriba al 21,8% després de baixar 7 dècimes, fet que l'INE explica per l'efecte de l'estabilitat dels ingressos dels més grans de 65 anys, malgrat la reducció dels percebuts per la resta de la població.

Les dades formen part de l'enquesta de Condicions de Vida difosa per l'Institut Nacional d'Estadística, segons la qual el 12,1 % de les llars catalanes i el 12,7% de les espanyoles arriba a final de mes amb "molta dificultat".

La greu situació de crisi econòmica des de 2008 també fa que el 40 % de les famílies no tingui capacitat per afrontar despeses imprevistes. A més, prop del 40% de les famílies catalanes assegura no poder permetre's una setmana de vacances fora de casa.

Gairebé prop del 10% de les famílies catalanes s'endarrereix en el pagament de les despeses relacionats amb l'habitatge com la hipoteca, el lloguer o els rebuts de gas i electricitat.

Segons l'estadística difosa per l'INE, els ingressos mitjans per persona -són de 9.321 euros a Espanya i de 10.101 a Catalunya- acumulen tres anys consecutius de descensos.