El final de la desgravació fiscal a la compra d'habitatge -està en vigor només fins a final d'any- ha animat el mercat immobiliari gironí, que a l'agost i al setembre va trencar amb la seva dinàmica que l'havia portat a mínims històrics de vendes. Segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, durant el mes de setembre, es van tancar a girona 658 operacions de compra d'habitatge, el que suposa un increment del 39,4% respecte el mateix mes de l'any anterior. A l'agost, ja s'havia apreciat el canvi de tendència amb un repunt del 21,4%.

En el conjunt de l'Estat, el canvi també es comença a notar però de forma molt més tímida. Així, la compravenda d'habitatges va augmentar un 0,9% el setembre respecte a igual mes de 2011, fins a un total de 25.985 operacions, de les quals el 50,9% es van realitzar sobre habitatges de segona mà i el 49,1% sobre immobles nous.

El repunt interanual de les compravendes d'habitatge registrat el setembre és el segon consecutiu després del d'agost, quan aquestes operacions es van incrementar un 3% en taxa interanual després d'una ratxa negativa de 17 mesos.

La pujada de setembre és causa de les operacions amb pisos de usats, doncs les compravendes d'immobles nous s'han estacant aquest mes en comparació del mateix mes de 2011.

La major part dels habitatges transmesos per compravenda durant el novè mes de l'any, en concret el 87,2%, van ser habitatges lliures. En total, la compravenda d'aquest tipus d'habitatges va augmentar un 2,9%, fins a 22.648 operacions, mentre que les operacions sobre habitatges protegits cau un 10,8% respecte a setembre de 2011.

El setembre, el major nombre de compravendes d'habitatges per cada 100.000 habitants es va donar a La Rioja (128) i Comunitat Valenciana (103).