La porció de la riquesa que obtenen els treballadors és cada vegada més petita en la majoria dels països, provocant un descontentament popular i incrementant el risc de malestar social, segons denúncia l'Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu "Informe mundial sobre salaris 2012/2013".

"En poques paraules, una major part del pastís nacional s'ha transformat en guanys i els treballadors han rebut una menor porció", apunten els autors del document, en el que sostenen que aquesta tendència "ha estat vigent durant dècades".

En concret, l'OIT assenyala que en les 16 economies més desenvolupades, la proporció mitjana del treball respecte a la riquesa nacional va disminuir des del 75% a mitjans dels anys 1970 fins al 65% en els anys previs a la crisi. "Es va recuperar per poc temps, però va descendir novament després de 2009", afegeix.

Per la seva part, entre un grup de 16 economies en desenvolupament i emergents, aquesta proporció va disminuir del 62% del PIB en els primers anys 1990 fins al 58% just abans de la crisi.

"Encara a la Xina, on els salaris es van triplicar al llarg de l'última dècada, la participació dels treballadors en els ingressos nacionals va disminuir", destaca l'informe.

D'altra banda, els autors de l'estudi alerten que la cada vegada més estesa aposta per reduir els costos laborals en nom d'estimular la competitivitat de les exportacions "no garanteix" que els països en crisis puguin prevenir l'estancament econòmic o el dèficit de compte corrent.

Salaris a la baixa

D'altra banda, l'Organització Internacional del Treball assenyala que el creixement de salaris continua molt per sota del període anterior a la crisi a nivell mundial i que fins i tot ha estat negatiu en les economies desenvolupades, mentre segueix augmentant en les economies emergents.

"Els salaris mensuals van créixer l'1,2% en 2011, enfront del 3% en 2007 i el 2,1% en 2010", assenyala l'informe, que constata com aquest "impacte no ha estat uniforme", ja que existeixen grans diferències entre països.