El preu del butà i del gas liquat del petroli (GLP) no s'incrementaran al 2013, mentre que el cost de l'electricitat augmentarà un 3% aproximadament com a conseqüència de la subhasta, tenint en compte que el Govern no té intenció de tocar els peatges ni a l'alça ni a la baixa.

Així ho ha assegurat aquest dijous el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en declaracions als mitjans a la seva arribada al Congrés, on compareixerà per donar compte del Pla Integral de Turisme i de l'Agenda Digital.

"El butà no pujarà i el gas liquat derivat del petroli tampoc pujarà", ha dit de manera contundent, afegint que les variacions en l'electricitat dependran d'allò "determinat pel mercat en la subhasta", que va marcar un increment del 6,9%.

Protecció al consumidor vulnerable

Tenint en compte que els preus de subhasta determinen el 45% del preu final que paga el consumidor, la repercussió en la factura serà aproximadament del 3%, que "podria pal·liar-se amb una disminució dels peatges, però llavors augmentaria el dèficit de tarifa", per la qual cosa l'executiu ha decidit "no tocar els peatges i que les variacions siguin purament les de mercat".

"Si l'electricitat puja o baixa no serà per decisió del Ministeri, sinó pels oferents i demandants del mercat", ha postil·lat Sòria, afegint que "tots els consumidors vulnerables --els que tenen una capacitat contractada inferior a 3 quilowatts-- seguiran tenint un tractament diferenciat pel que fa a preu", tot i que sense precisar ni de quina forma ni en quina quantia.

El nou mecanisme de peatges progressius de l'electricitat, que entrarà en vigor en gener, comença a aplicar-se a potències per sobre dels 3 quilowatts i pot comportar encariments del rebut d'entre el 3% i el 7%, segons les associacions de consumidors.