La recerca de feina s'ha convertit, per a prop de 60.000 persones a Girona i 4,8 milions a tot l'Estat, en una forma de treball, amb horaris i rutines encara que sense sou, i que experts i psicòlegs recomanen mantenir per evitar caure en el desànim i aconseguir l'objectiu més desitjat de 2013: una feina.

Deixar a una banda la desmotivació i la desídia, aixecar-se del sofà, arreglar-se i establir un horari i unes rutines de "treball" diàries són algunes de les claus que els experts proposen per afrontar la tasca de buscar una feina; en definitiva, "prendre's la recerca d'un lloc de treball si fos una feina en si mateixa".

Així ho recomana Nuria Esparza, directora de Servei d'Adecco Office, empresa dedicada a la gestió dels recursos humans, que insisteix en la importància de la constància i alerta de l'"efecte ?xam?pany". "Inicialment s'afronta la recerca de feina amb moltes forces i energia, i després l'aturat es desinfla i de seguida arriba la desmotivació, cosa que resulta molt contraproduent perquè com ?menys accions facis, menys oportunitats tens de trobar feina", assenyala.

Constància

Contra aquest "efecte xampany", Esparza recomana dedicar un mínim d'hores al dia no només a mirar ofertes a Internet, sinó a conèixer les borses de treball que existeixen a la ciutat, les ofertes dels ajuntaments, els cursos de l'INEM, les empreses de treball temporal, comprar la premsa per veure les ofertes de feina o acudir als col·legis professionals, a més del treball proactiu, indagant i oferint el currículum a empreses del sector.

Tot això sense oblidar els contactes socials, antics companys de feina o d'estudis que poden conèixer on hi ha oportunitats laborals i ajudar en aquesta tasca, com recorda el psicòleg Pedro Sanz. "Cada vegada tenen menys pes els tradicionals formats de currículum i van prenent força les xarxes de contactes professionals", afegeix.

Per al professor de Psicologia de la Universitat Complutense i especialista en Psicologia Positiva Gonzalo Hervás, mantenir-se unit a una xarxa social com un grup d'amics, persones amb els mateixos problemes, i fins i tot associacions que treballen pel bé comú permet no sentir-se sol i protegeix la salut mental.

Per part seva, la directora de Màrqueting i Comunicació d'Infojobs, Anna Quintero, recomana a qui estigui buscant un lloc de treball que reflexioni sobre si aquesta feina que busca existeix o ha ?desa?paregut amb la crisi. "Si existeix, ha de seguir intentant-ho, però si no, només queden dues opcions: anar on està la feina, el que implica sortir fora, o canviar de professió". És aquí on entra en joc la capacitat de "reciclar-se" de cada persona.

Actualment, segons apunta Quintero, hi ha dues categories que poden ser una via de sortida per a les persones que hagin de reorientar la seva carrera; les vendes i l'atenció als clients. "En èpoques de crisi l'únic que una empresa no pot deixar de fer és vendre, i un bon venedor fa la diferència entre que una empresa s'enfonsi o sobrevisqui", apunta.

Formació

En aquest sentit, el psicòleg Pedro Sanz recomana no abandonar la formació, tant si una persona es troba a l'atur com si està treballant. "Les empreses han canviat molt i cada vegada més busquen gent amb capacitat d'adaptació i flexibilitat", explica. "Tant si estan en situació de desocupació com si es troben ocupats, cada vegada és més important l'autoresponsabilitat per al desenvolupament de la teva professionalitat", destaca.

Aquesta és la rutina que ha de formar part de la vida d'un aturat. "És necessària per no caure en el pensament que tot el que podíem fer ja està fet, perquè les oportunitats no vindran a buscar-nos a casa, hem de sortir a buscar-les", assegura Esparza.