Gairebé 90.000 persones, aproximadament uns 89.000 aturats de llarga durada, van recórrer ?l'any passat als seus plans de pensions per fer front a la situació econòmica, amb la qual cosa van recuperar uns 390 milions d'euros.

Segons les primeres estimacions de l'Associació d'Institucions d'Inversió Col·lectiva i Fons de Pensions (Inverco) això suposa que en la crisi s'ha multiplicat per 15 el nombre de desocupats que rescaten part dels estalvis atresorats per a la seva jubilació amb la finalitat d'encarar el present, ja que el 2007 eren a penes 5.840.

Respecte al 2011, el nombre de beneficiaris va augmentar un 16 % -de 76.796 fins a 89.000- mentre que el volum de les aportacions va créixer entorn del 17 % -de 334 a 390 milions d'euros-.

El president d'Inverco, Manuel Rabadán, va assenyalar que, "encara que no som partidaris de deformar l'estructura dels plans -destinats a la jubilació- considerem just, raonable i necessari que en la hipòtesi de malaltia greu, atur o desnonament imminent, se satisfacin aquestes necessitats".

Queda així oberta la porta que al 2013 el desnonament es pugui incloure com un supòsit especial per liquidar un pla de pensions, amb el que algú podria evitar veure's al carrer gràcies a aquests estalvis. No obstant això, amb vista a 2013, Rabadán va dir en una trobada informativa que "no podem ser optimistes" respecte a un possible augment de les contractacions de plans de pensions, ja que l'estalvi de les famílies pujarà poc i no serà a llarg termini.

D'aquesta manera, la patronal espera que l'estalvi es dirigeixi cap als fons d'inversió, que permeten major liquiditat, i augura que en 2013 podrien augmentar un 8 % el seu volum d'actius, fins als 220.000 milions d'euros.

El president d'Inverco assegura que 2013 "podria ser l'any del canvi de tendència per als fons d'inversió, un any positiu i de tancament d'aquest període duríssim". El pronòstic per als plans de pensions és més modest, amb un creixement del 3,8 % en 2013, fins a 89.800 milions; encara que si l'estalvi creixés i es dirigís cada vegada més a plans de pensions privats, la millora definitiva podria començar el 2014.