Els Premis Nobel d'Economia Eric Maskin, Finn Erling Kydland i Christopher Pissarides van advertir ahir que Espanya ha de donar prioritat a reduir l'elevada desocupació en lloc d'"obsessionar-se" a reduir el dèficit, perquè retallar la despesa pública impedirà que es creï ocupació. Els tres economistes, entre els vint Premis Nobel que integren el jurat de la 25a edició dels Premis Rei Jaume I, van oferir ahir una roda de premsa en la qual van expressar les seves opinions sobre les polítiques econòmiques a Espanya.

Maskin, Nobel d'Economia el 2007, va explicar que en un moment en què la desocupació supera el 20 %, "la prioritat és fer que la gent torni a treballar, no obsessionar-se amb el deute".

Encara que el dèficit és un problema a llarg termini, l'economista nord-americà opina que el Govern espanyol s'ha de centrar a lluitar contra l'atur, ja que "reduir la despesa pública a curt termini tindrà un impacte negatiu sobre l'ocupació", va advertir.

En mateixa aquesta línia, el xipriota Pissarides, Nobel d'Economia el 2010, va defensar que "començar reduint el dèficit és un error", i va apostar per començar per "les reformes estructurals necessàries, que ja impliquen un xoc negatiu sobre l'economia".