La proposta del grup d'experts que insta a no apujar les pensions en cas de crisi econòmica, continua aixecant reaccions. CiU considera com una línia vermella que no està disposada a acceptar una possible reducció de les pensions actuals, ja que debilitaria un col·lectiu com el dels jubilats que garanteix l'aliment de moltes famílies en aquests moments de crisi. El president del Consell Nacional d'UDC i conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, va expressar ahir en aquest sentit els "grans recels" de CiU cap a l'informe de reforma de les pensions elaborat per un comitè d'experts designat pel Govern espanyol. Espadaler va assegurar que "en cap cas debilitarem un col·lectiu ja feble per si mateix i que està fent avui dia un sobreesforç per garantir la cohesió social", pel que considera aquesta proposta "una clara línia vermella".

Espadaler, que va apuntar que aquesta opinió era compartida per UDC i CDC, va recordar a més que els pensionistes tenien "uns drets adquirits" que haurien de ser respectats. En aquesta línia, es va mostrar obert a estudiar fórmules per reformar el sistema de pensions i fer-lo sostenible, tot i que va subratllar que qualsevol canvi hauria de requerir un ampli suport de les forces parlamentàries com havia passat fins ara. En aquest sentit, Espadaler va demanar "seny i prudència" a l'hora d'introduir canvis. L'informe dels experts proposa que les pensions només augmentin si els ingressos del sistema pugen per damunt de la taxa de creixement real del nombre de pensions i no descarta un escenari en què poguessin abaixar-se. De tota manera, el portaveu d'UDC va apuntar que la decisió que es prengués en matèria de pensions no podia ser "tècnica" sinó "política" i va recordar que "l'economia ha d'estar al servei de les persones i no al revés".

La proposta

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va avançar que, davant alguns indicadors preocupants sobre l'envelliment de la població catalana, i enmig del debat de les pensions, que va defensar com a necessari, la Generalitat ha encarregat al Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible un anàlisi en profunditat sobre el futur de la demografia de Catalunya i la proposta de mesures per evitar que la situació sigui insostenible. "Hem de començar a analitzar en molta profunditat i certa urgència la nostra demografia, la catalana, que presenta indicadors a curt i llarg termini preocupants", va assegurar el conseller de Presidència.