El contraban de tabac viu una segona època daurada a recer de la crisi i de la constant pujada d'impostos, al que se suma un clima generalitzat de permissivitat i la creixent activitat de fàbriques de marques blanques en "petits paradisos fiscals" com Andorra, Gibraltar o Luxemburg. En aquests moments, el tabac de contraban representa l'11,7 % de les vendes a Espanya, fet que suposa uns 1.200 milions d'euros que la Hisenda Pública deixa d'ingressar per la via dels impostos.

Aquestes són algunes de les conclusions d'una jornada organitzada a Vigo per la tabaquera Altadis, en la que van invervenir el magistrat del Jutjat d'Instrucció 2 de Santiago de Compostel·la, José Antonio Vázquez Taín; l'adjunt al delegat de Duanes a Galícia, Hermelino Alonso, i el coronel de la Guàrdia Civil José Alonso.

El jutge José Antonio Vázquez Taín va explicar que el contraban de tabac ha tornat a ressorgir en dues vessants: el falsificat, procedent majoritàriament d'Àsia, que comporta més riscos per a la salut, i les marques blanques, algunes de les quals només es troben al mercat il·lícit.

Rocío Ingelmo, directora d'assumptes corporatius i legals d'Altadis, va coincidir que es tracta d'una activitat que ha crescut de manera exponencial els últims anys, principalment per motius econòmics: un paquet de tabac costa avui de mitjana dos euros més que fa tres anys.

A això s'uneix la "disponibilitat" del consumidor per adquirir tabac en establiments no autoritzats i una "baixa percepció social" que es tracta d'una activitat il·lícita i que els qui trafiquen amb aquesta mercaderia "són els mateixos" que ho fan amb drogues o que blanquegen capitals, va apuntar Ingelmo.

Però més enllà de la predisposició del consumidor a comprar tabac més barat, la crisi ha servit com a esperó per al retorn dels "vells contrabandistes", que tornen a veure en aquesta activitat una manera de vida o de treure's "un plus", segons va corroborar el representant del servei de Duanes a Galícia.

El jutge Taín va destacar que les màfies actuals de tràfic de tabac les formen pràcticament "les mateixes persones" que fa uns anys perquè el contraban de tabac torna a ser "rendible", i perquè aquesta gent "coneix els circuits" i té "els contactes".

Va ressenyar que "tots els circuits" d'entrada de tabac il·legal "estan oberts" en aquests moments: tant per via marítima, a través de contenidors, com per carretera per diferents rutes.