Les grans empreses espanyoles valoren que Espanya tingui la força laboral amb "menors costos" en comparació dels seus principals socis europeus i auguren que entre 2013 i 2014 haurà una caiguda acumulada de l'1,5% del cost laboral unitari.

Les dades arriben l'endemà que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, assegurés que els salaris no baixaven, sinó que moderaven el seu creixement. Ahir mateix, el president de la CEOE, Joan Rosell, i l'exministre Josep Piqué, van tornar a desmentir l'afirmació de Montoro. El primer va dir que l'augment salarial "és molt pla per no dir que inclús pot ser negatiu". El segon es va mostrar més contundent en afirmar que "és obvi que els salaris baixen des de fa anys"

L'informe "Espanya emprèn i exporta" elaborat pel Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC) en el que són presents les 15 grans empreses espanyoles i l'Institut d'Empresa Familiar assegura que mentre a Alemanya el cost laboral unitari pujarà el 2,9% entre aquest any i el que ve, a Espanya seguirà caient.

L'estudi ha estat presentat pel president del CEC i dirigent de Telefónica, César Alierta, així com pel president de la CEOE, Juan Rosell, els qui han elogiat l'augment de la competitivitat de l'economia espanyola i han reconegut que en part es deu a la reducció dels costos salarials.

En aquest sentit, les grans empreses estimen que la força laboral espanyola és entre un 12% i un 30% menys costosa que en països comparables, com Alemanya, França i Itàlia.

"Gràcies als guanys de competitivitat des de 2008 els costos laborals unitaris han augmentat un 15 % menys a Espanya que a Alemanya, França i Itàlia", assegura l'informe.

Alierta va elogiar que Espanya hagi guanyat competitivitat enfront dels països tradicionalment exportadors, gràcies en part al valor afegit dels productes, però també per la caiguda del cost laboral unitari.

Per la seva banda, el director del Consell Empresarial per a la Competitivitat, Fernando Casado, va ser contundent a l'assegurar que "la reducció dels costos laborals ha afavorit la competitivitat", al mateix temps que Alierta va precisar que el cost laboral unitari és inferior a Espanya que a Alemanya atès que la renda per càpita espanyola també està per sota de l'alemanya.