El Govern ha presentat aqueta setmana un nova proposta que torna a modificar els paràmetres per a la concessió de primes a les energies renovables. L'esborrany ha posat el sector en estat d'alerta, ja que preveu retallades importants en les subvencions a l'eòlica, la solar fotovoltàica o a la cogeneració. Moltes d'aquestes instal·lacions assenyalen que la viabilitat del seu negoci -afectada per constants canvis normatius en els darrers anys- està en perill amb el nou sistema que vol imposar el Ministeri d'Indústria.

L'Associació Empresarial Eòlica (AEE) assegura que l'eòlica és la tecnologia més penalitzada per la reforma. "Deixa sense retribució a tota la potència instal·lada abans de 2005, el 37% del total. Es tracta de la normativa més perniciosa que s'ha dictat mai en cap país en contra del sector eòlic, considerat un sector competitiu i de futur a tot el món", denúncia la patronal en una nota de premsa. Afegeix que la situació resulta "incomprensible i inadmissible", ja que percep tan sols el 25% de les primes i suposa l'11,4% dels costos regulats del sistema, a més de ser la primera font d'electricitat d'Espanya i haver complert escrupolosament els objectius del regulador.

D'altra banda, la patronal eòlica apunta que hi ha una altra sèrie de normes contingudes en la reforma energètica que també tindran un impacte econòmic en l'eòlica: l'eliminació del complement per energia reactiva suposarà que, només en 2014, l'eòlica deixarà d'ingressar 140 milions d'euros.

De la seva banda, el president d'Anpier (Associació Nacional de Productors d'Energia Fotovoltaica), Miguel Ángel Martínez-Aroca, va assegurar que l'ordre ministerial "ens aboca a realitzar esforços extraordinaris que en molts casos no podran ser assumits pels petits productors que, per evitar la pèrdua de plantes i llars, es van sotmetre a refinançaments que arriben a superar el 7 % d'interès. La patronal fotovotaica assegura "ser conscient de la necessitat d'ajustos i sacrificis, però l'última línia de suport es va superar amb l'impost del 7% a la producció que, unit a les successives minves en les retribucions i als creixents càrregues financeres, van volatilitzar les promeses de rendibilitat ofertes per l'Estat"

Plantes de cogeneració

Qui també es veurà afectat per la nova normativa seran les plantes de cogeneració, que reben ajuts per la seva contribució a la reducció d'emissions contaminants, si bé cap patronal del sector s'ha atrevit a fer una estimació del que pot suposar. Aquesta tecnologia està molt extesa a entre la indústria catalana. A Girona, l'ultilitzen des d'empreses del sector paperer a l'alimentari, i una reducció de les primes restaria competitivitat a les indústries.

Representants del sector porcí i d'empreses de tractament de purins han calculat aquesta setmana que una reducció del 40% del sistema retributiu de la producció d'energia amb cogeneració i residus que vol aplicar Indústria comportarà el tancament de les sis plantes de cogeneració de tractament de purins que hi ha a Catalunya fet que, a la vegada, posarà en perill la continuïtat de les 480 explotacions ramaderes que depenen d'aquestes plantes.