Els principals operadors de telefonia han accelerat la posada en marxa de les xarxes 4G, una tecnologia que variarà radicalment la velocitat de transmissió de dades als nostres terminals mòbils i, per tant, l'ús que donem avui a telèfons mòbils i tauletes.

Amb mesos de retard respecte d'altres països europeus i sobretot respecte als EUA i els gegants asiàtics, les companyies implantades a Espanya van començar a desplegar la infraestructura necessària a mitjan any passat, un procés que s'ha accelerat aquest any, si bé de moment només se'n beneficiaran els habitants de les grans ciutats, o usuaris d'infraestructures de gran capacitat, com alguns aeroports, estacions de tren o grans recintes firals.

A les comarques gironines, només hi ha cobertura 4G a la capital, en algunes zones de la seva àrea urbana i també en alguns pobles propers a Rocacorba. Vodafone, Yoigo i Movistar són les companyies que ja ofereixen aquesta tecnologia a la ciutat de Girona. Orange té previst oferir-lo abans de l'estiu.

Per aquells que siguin clients d'algun operador mòbil virtual, també coneguts com a compa?nyies de baix cost, caldrà veure a quin gran operador tenen llogada la seva seva infraestructura per saber si disposaran de 4G.

Inversions

Desplegar aquesta tecnologia requereix importants inversions. Per exemple, Orange va invertir 45 milions d'euros en la xarxa de la ciutat de Barcelona, o tres milions per donar cobertura a la ciutat de Tarragona.

Per fer front a aquestes despeses i accelerar la implantació, algunes companyies han segellat aliances.

Aquest és el cas de Telefónica i Yoigo, un acord que està en entredit després d'una denúncia dels seus principals competidors a les autoritats de la competència, que han obert un expedient sancionador.

Segons, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), hi ha "indicis racionals" de pràctiques prohibides entre els dos operadors, tot i que l'obertura d'aquest expedient "no prejutja el resultat final de la investigació".