La Generalitat comunicarà a l'Estat que accepta la negociació proposada sobre la Llei d'horaris comercials. Així ho va decidir aquest dimarts el Govern després que l'executiu espanyol enviés un requeriment negociador previ a la interposició d'un recurs d'inconstitucional per aquesta normativa.

D'aquesta manera, l'executiu català evitarà que l'Estat presenti de forma imminent un recurs d'inconstitucionalitat i per tant la llei no quedarà suspesa durant els mesos que duri la negociació. Al llarg d'aquest temps, l'executiu català intentarà convèncer el govern espanyol que la normativa d'horaris comercials sí que s'ajusta a la Constitució.

En l'escrit que ha enviat el govern espanyol a la Generalitat, l'Estat argumenta que la llei catalana és inconstitucional per quatre motius bàsics. El primer són les hores d'obertura. Mentre la legislació estatal dictamina en 90 el màxim d'hores que poden obrir els comerços cada setmana, la normativa catalana rebaixa aquesta xifra en 12 hores diàries de dilluns a dissabte (excepte en les setmanes que hi ha festius).

En segon lloc, la llei estatal diu que tenen llibertat horària les botigues de menys de 300 metres quadrats, independentment de l'oferta que tinguin; mentre que la catalana estipula que són les que tenen menys de 150 metres quadrats i que es dediquen a l'alimentació.

El tercer aspecte són les diferències entre els criteris per declarar un municipi turístic i el quart rau en els períodes de rebaixes; mentre la llei catalana parla de dos períodes, a l'hivern i a l'estiu, la normativa estatal deixa el moment de les rebaixes obert al criteri del comerciant.