CCOO i UGT consideren que el principal escull en la negociació amb el Govern per fixar la nova prestació per a aturats sense protecció està en els requisits per ser-ne beneficiari, i critiquen que Ocupació posi "filtres" en l'univers d'adjudicataris per reduir-ho fins en 200.000 persones.

Els sindicats calculen que la xifra de beneficiaris de la nova prestació rondaria, com a mínim, el mig milió d'aturats, mentre que, segons diuen, per al Ministeri d'Ocupació el col·lectiu se situaria en 300.000. Tots dos sindicats coincideixen que això es deu al fet que el Ministeri d'Ocupació "posa més filtres" i, per tant, entren ?menys persones.

Segons el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, el Ministeri d'Ocupació exigeix que per ser beneficiari de la prestació hauran d'haver passat dotze mesos des de la fi de l'última ajuda i el cobrament de la nova.

Per contra, els sindicats mantenen que una persona sense capacitat econòmica no pot esperar dotze mesos i subratllen que, lògicament, "si cal esperar un any, l'univers d'adjudicataris es redueix".