La farmacèutica Zoetis, líder en salut animal, ha instaurat en la seva planta de la Vall de Bianya una gestió pròpia de les empreses 2.0, en què els treballadors són valorats com a principal actiu, que li ha valgut el reconeixement de la patronal gironina i fregar els 500 dies sense cap accident laboral.

El director de tot aquest grup humà, Piet Swartele, explica que "la filosofia que se segueix està basada en el respecte al company i a la manera de treballar de l'equip".

"Volem sentir-nos orgullosos de pertànyer a aquesta planta", subratlla Swartele, per a qui l'objectiu passa per "involucrar tots els empleats i fomentar la recerca de "feedback" per aprendre contínuament".

La seguretat resulta clau per aconseguir aquest ambient i Zoetis ha implantat un servei intern de prevenció de riscos laborals després d'una anàlisi del treball que realitza cada treballador i del que es duu a terme en cada secció.

"Un equip es reuneix cada mes i fa propostes a la direcció per millorar en aquest àmbit, mentre que un altre valida propostes relacionades amb un altre tema que també ens sembla clau com és el mediambiental per disminuir la nostra empremta", ha afegeix Piet Swartele.

Un altre grup d'empleats busca regularment com millorar la comunicació entre els integrants de la plantilla i els diferents departaments i organitza visites perquè uns visitin el lloc on altres desenvolupen la seva activitat.

"Aquest denominat ZoeTeam presenta també als nous treballadors a la resta de companys i prepara visites externes a la planta", puntualitza el directiu.

Els empleats poden realitzar peticions que fomentin aquest ambient i, segons detalla Swartele, "recentment van sol·licitar que es dediqués un dia al reciclatge, així que una tarda parem la producció a la planta i realitzem un esdeveniment sobre aquest tema que incloïa cursos i tallers".

"Tenim aquesta visió, creiem en la millora contínua i la direcció té la missió de crear un entorn on un pugui desenvolupar-se, contribuir i que sigui segur perquè motivi tothom a col·laborar", indica el director de l'empresa.

Piet Swartele està convençut que els treballadors, entre els quals s'inclou, poden arribar "a ser feliços de venir aquí cada dia" i ha explicat que la funció dels responsables és esforçar-se "pel seu equip i els clients".

La seguretat és una bandera en tota aquesta filosofia fins al punt que Zoetis celebra cada cent dies sense accidents laborals amb una aportació econòmica a una entitat social pròxima proposada pels empleats.

"S'organitza una votació, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa -comarca de la qual Olot és capital- ens proposa una sèrie de projectes i n'escollim un", explica el director, que confirma que vuit iniciatives s'han beneficiat d'aquesta forma.

Una altra de les accions per fomentar aquest ambient a la plantilla és FuturOlot, una visió de com hauria de ser la planta d'aquí a uns anys tant pel que fa a organització des d'uns paràmetres d'ètica i competitivitat com en el físic quant a la disposició de les instal·lacions.

Tota aquesta filosofia de treball ha derivat ja que el grup internacional Zoetis hagi decidit invertir a Olot i ampliar l'àrea de producció farmacèutica per consolidar l'activitat.

Piet Swartele puntualitza que aquesta aposta inclou una previsió de creixement de les instal·lacions, la consolidació d'ocupació i la posada de bases per a un increment de la plantilla.

Aquesta planta ha participat en projectes d'investigació i, entre els seus últims èxits, destaquen la primera vacuna contra el virus de Schmallenberg, la síndrome de la llengua blava o, fins i tot, contra malalties que es transmeten a l'home com la grip aviària o el virus West Nile.