El PIB espanyol va registrar un creixement trimestral de l'1% entre l'abril i el juny del 2015, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest augment és una dècima superior al del primer trimestre de l'any, que va ser del 0,9%. En termes interanuals, l'increment es va situar en el 3,1%, en comparació a la pujada del 2,7% el trimestre anterior. Els resultats alcistes es deuen a l'aportació de dues dècimes més de la demanda nacional, que es va situar en 3,3 punts; així com la millora de la demanda exterior, que va passar dels -0,4 punts el primer trimestre als -0,2. Les exportacions van augmentar un punt passant del 5% al 6%, mentre que les importacions van créixer dues dècimes fins al 7,2%.

L'ocupació, en termes de llocs de treball a temps complet, va variar un 0,9% trimestral, un increment d'una dècima, mentre que en termes anuals va créixer a un ritme del 2,9%. Aquesta dada suposa un augment de 477 mil llocs de treball en un any. D'altra banda, la variació anual del cost laboral unitari va baixar set dècimes i es va col·locar en el -0,1%. Els sectors que van millorar més van ser agricultura, indústria i construcció.

Pel que fa a l'àmbit comunitari, la Unió Europea va experimentar un creixement trimestral positiu del 0,4%, similar al registrat els tres primers mesos de l'any. D'altra banda, l'Eurozona va registrar una variació del 0,3%, una dècima ?menys que el trimestre anterior. Dins de les economies, però, el comportament és dispers. Alemanya, amb un creixement del 0,4,%, i el Regne Unit, amb un 0,7%, tenen taxes superiors als tres mesos anterior de 0,3% i 0,7%, respectivament. En canvi, França (0%), Holanda (0,1%) i Itàlia (0,2%) decreixen en comparació al 0,7%, 0,6% i 0,3%, respectius.

Valoracions diferents

El secretari d'Estat d'Economia, ?Íñigo Fernández de Mesa, va assegurar que l'economia espanyola mantindrà l'increment intens el tercer trimestre, però el portaveu d'Hisenda del PSOE, Pedro Saura, va advertir que el creixement no s'assenta sobre bases «sòlides» per poder sortir de la crisi.

El sindicat UGT, per la seva banda, va afirmar que les persones no estan notant aquest augment del PIB, que, en la seva opinió, es deu a factors externs com la caiguda del preu del petroli o la política del Banc Central Europeu. Respecte a l'ocupació, el sindicat va lamentar que els llocs de treball són de baixa qualitat i amb salaris reduïts. D'altra banda, la patronal va destacar que l'avançament del PIB s'ha produït en un context de baixa inflació i correcció del dèficit exterior.