La multinacional catalana Grifols gestionarà des d'Irlanda la seva tresoreria en àmbit global i àrees clau de la seva divisió Bioscience (biociència), que és la relacionada amb els medicaments derivats del plasma i la que aporta el 75% de la facturació total del grup.

Així ho van explicar el vicepresident financer de Grifols, Alfredo Arroyo, i la directora de relacions amb els inversors, Nuria Pascual, en una trobada amb periodistes amb motiu de la inauguració del centre mundial d'operacions de la divisió Bioscience, en el qual Grifols ha invertit 100 milions de dòlars (88,4 milions d'euros, al canvi actual) i que està situat a la capital irlandesa.

Arroyo va precisat que la política comercial, la d'R+D i la cadena de subministrament d'aquesta divisió -la més important de les tres- dependran d'Irlanda, i ha admès que els avantatges fiscals i l'"estabilitat" del país han jugat a favor d'instal·lar a Irlanda aquest centre mundial d'operacions.

Preguntat per com es beneficiarà Grifols en termes fiscals de la seva presència a Irlanda, Arroyo no va entrar en concrecions, encara que sí que va deixar clar que «a (Cristóbal) Montoro no li canviarà res» en matèria d'Impost de Societats, atès que Espanya amb prou feines suposa el 5 % de la facturació total d'aquesta multinacional.

De fet, Grifols va començar a facturar a través d'Irlanda ja l'any passat, però fins ara no havia transcendit aquesta decisió.

El centre d'operacions d'Irlanda, de 22.000 metres quadrats, s'encarregarà, d'una banda, d'emmagatzemar plasma arribat dels EUA i, per una altra, de l'empaquetat i condicionat final d'aquests productes derivats de les proteïnes plasmàtiques, que des d'Irlanda es distribuiran a tot el món excepte als EUA i d'Espanya, ja que en aquests mercats se servirà des de les plantes locals.

Aquest centre, situat al parc empresarial Grange Castle de Dublín, entrarà en funcionament en el primer semestre del 2016 i generarà uns 140 llocs de treball, un centenar d'ells locals, aproximadament.

S'espera que el 2016 aquest complex industrial pugui processar 10 milions de vials de medicaments derivats del plasma i que dobli aquesta producció a l'horitzó de l'any 2026.

Pel que fa a les repercussions financeres que tindrà per a Grifols centralitzar tota la seva tresoreria global -fins ara disperses a diversos països- a Irlanda, Pascual va recordar que tot el deute que emet Grifols ja es canalitza des d'Irlanda, mentre que Arroyo va comentar que el grup va estudiar centralitzar la seva tresoreria i bona part de les seves finances des de Nova York o Londres, i que finalment es va inclinar per Irlanda, on operarà en col·laboració amb el banc HSBC.

El president de Grifols, Víctor Grífols, l'Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros; l'ambaixador d'Espanya a Irlanda, José María Rodríguez Coso, així com dos ministres del govern irlandès, Richard Bruton (Treball) i Frances Fitzgerald (Justícia), van participar en l'acte d'inauguració.

El màxim responsable de Grifols, Víctor Grífols, es va mostrar «segur» que el centre no serà «l'últim» que s'instal·li en aquest país.

D'altra banda, Arroyo ha precisat que Grifols estarà subjecta a un impost de societats del 12,5 % i que facturarà des d'Irlanda «tot el producte que s'acabi aquí», si bé va afegir que la factura fiscal per a Grifols a nivell global es continuarà situant entorn del 22%.

També Arroyo va ressaltar que aquest país ofereix l'«estabilitat regulatòria» que buscava Grifols i un sistema fiscal «transparent».

També ha ressaltat que fa uns anys es va trobar amb el ministre de finances irlandès i que es va posar a la total disposició de Grifols. «Us imagineu un polític a Espanya fent això?», es va preguntar Arroyo.