El creixement econòmic mundial seguirà sent feble durant el 2016, any en el qual registrarà un avanç del 2,7%, dues dècimes més que el 2015, però en un entorn de creixents riscos polítics, de recuperació fràgil en els països avançats i d'un excessiu endeutament corporatiu en els països emergents.

D'acord amb les previsions de l'asseguradora de crèdit Coface, les incerteses polítiques guanyaran terreny tant als països avançats com en els emergents, el que afectarà la confiança empresarial en totes les regions. Entre els principals riscos en aquesta línia hi figueren el procés electoral als Estats Units, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (l'anomenat "Brexit") i el risc d'atemptats terroristes a l'Orient Mitjà, el que podria donar lloc a "forts moviments nacionalistes" en aquesta regió.

Segons l'índex de risc polític de Coface, Turquia i Brasil són els països que presenten els majors riscos, després de l'important deteriorament de la seva situació econòmica i l'augment de la inestabilitat política generada en els últims anys. Com a conseqüència d'això, la qualificació del risc per a Brasil ha empitjorat per segona vegada consecutiva en menys d'un any, passant de "significatiu" a "alt".

L'estudi indica que en els països avançats els principals factors de risc són la dependència de les seves economies dels preus de productes bàsics, els efectes de la desacceleració de l'economia xinesa i la volatilitat del mercat financer.

D'altra banda, l'asseguradora pronostica que els preus del petroli es mantindran a la baixa en el transcurs d'aquest any, degut en part al retorn de l'Iran al mercat després de l'aixecament de les sancions que pesaven sobre aquest país productor de cru. No obstant això, la companyia asseguradora subratlla que aquest continu descens en el preu del cru i, en conseqüència, en la factura energètica ha beneficiat les llars i ha ajudat a reactivar la inversió empresarial, sobretot a Espanya i el Regne Unit.

Pel que fa a l'eurozona, destaca que la situació de les empreses està "millorant gradualment", ja que la insolvència ha baixat de forma significativa a França, Alemanya, Itàlia i, especialment, a Espanya. En concret, Coface ha millorat l'avaluació del risc d'Itàlia i ha situat el país "sota vigilància positiva", en considerar que el creixement tindrà el suport de la demanda interna, que es beneficiarà de la recuperació de la confiança i del progrés de les reformes estructurals. Així mateix, ha pujat la qualificació d'uns altres dos països europeus, Hongria i Letònia, de qui destaca el seu sòlid creixement gràcies a l'augment del consum de les llars i de les exportacions a altres països europeus en lloc de a Rússia.

El Japó, "víctima potencial"

D'altra banda, assenyala al Japó com una de les "víctimes potencials" de la desacceleració de l'economia xinesa, atès que el 18% de les seves exportacions es destina a aquest país. La previsió del feble creixement japonès, del 0,9% el 2016, la persistent deflació i el necessari ajust fiscal són les raons que han portat a Coface a situar aquest país sota "vigilància negativa".

Referent a l'elevat deute de les empreses en els països emergents, Coface destaca la situació de les empreses xineses com la més preocupant, ja que representa més del 160% del PIB (60 punts més alta que el 2008). Després de Xina, la situació més preocupant és la de Turquia, on les empreses tenen un terç del seu deute denominat en dòlars nord-americans.

Segons Coface, el creixement dels països emergents s'ha reduït a la meitat en els últims cinc anys i l'única millora a mig termini arribarà del guany en competitivitat derivada de la depreciació de les seves monedes.