Cada setmana, setze nous llocs de treball, més de dos al dia: el programa d'integració laboral Incorpora de l'Obra Social de La Caixa va generar 846 noves ocupacions al llarg de 2015 a la província de Girona. Feines que van ocupar «persones vulnerables» les quals, per diversos motius, vivien sota l'amenaça de l'exclusió social. La dada millora en un 38% la de 2014, quan Incorpora va crear 612 noves ocupacions, segons dades de La Caixa. El projecte de responsabilitat social corporativa, assenyalen els seus responsables, ha comptat amb la implicació de 291 empreses gironines i amb la col·laboració de 14 entitats de la demarcació, encarregades de desenvolupar Incorpora al territori. Per al 2016, una de les línies d'actuació prioritàries del programa consisteix en la creació dels punts d'autoocupació Incorpora, que tenen com a objectiu facilitar l'acompanyament i l'accés a un microcrèdit social per finançar emprenedors en situació de vulnerabilitat.

Des del 2006 Incorpora es dirigeix sobretot a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, exreclusos, immigrants, joves en risc d'exclusió i víctimes de la violència de gènere, entre altres col·lectius. L'objectiu principal del programa és «construir ponts» entre empreses i entitats socials que es dediquen a la integració laboral per «crear un clima de comprensió que es tradueixi en oportunitats per als més desfavorits com a mecanisme per combatre l'exclusió social». Per altra banda, ofereix a les empreses un servei gratuït d'assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Una de les línies d'actuació prioritàries del programa aquest any és la creació dels Punts d'Autoocupació Incorpora, que tenen com a objectiu facilitar l'acompanyament i l'accés a un microcrèdit social per finançar a emprenedors en situació de vulnerabilitat. Aquesta iniciativa respon al convenciment que existeixen persones en risc d'exclusió amb idees de negoci o coneixedores d'una professió que són capaces de crear una empresa si reben un bon assessorament juntament amb la inversió inicial necessària. La inserció mitjançant l'autoocupació permet augmentar les seves possibilitats de sortir de la situació de vulnerabilitat.

La principal aportació d'Incorpora és que planteja un concepte innovador de la integració laboral de persones en risc o situació d'exclusió, ja que reuneix en un mateix model la xarxa d'entitats socials i la xarxa solidària d'empreses en el marc de la responsabilitat social empresarial. Això no hauria estat possible sense la contribució dels tècnics d'inserció laboral, una figura clau d'Incorpora que té un paper determinant pel programa. Incorpora compta amb una xarxa de 22 tècnics d'inserció a Girona. Entre les tasques d'aquests tècnics, hi ha la prospecció d'empreses, el seguiment del procés de formació del beneficiari i l'acompanyament laboral de la persona inserida. Les persones interessades a acollir-se al programa poden dirigir-se a qualsevol de les entitats col·laboradores. Seguidament, se'ls fa una avaluació per conèixer les seves competències i preferències professionals i després se'ls prepara un programa de formació i se'ls assigna un tècnic d'inserció que supervisa el procés. La inserció de cada persona constitueix, per tant, un procés personalitzat.