Tot i que la pràctica totalitat dels directius considera el cost energètic com un factor que resta competitivitat, el 92% de les empreses assegura que no té la intenció de desplaçar la producció a altres territoris més competitius, segons l'informe Una indústria més competitiva en l'àmbit de l'energia, de la patronal Foment del Treball. Alba Cabañas, directora de l'Àrea Tècnica de Foment i coordinadora de l'enquesta, assegura que si bé les empreses no es plantegen un desplaçament dels centres de producció pel cost energètic, el 71% dels directius sí que han paralitzat inversions en eficiència energètica a l'espera d'un marc legal més estable, perquè serien mesures insuficients per neutralitzar el sobrecost energètic actual.

La majoria d'empreses enquestades han manifestat la seva voluntat de reduir la factura energètica en la seva organització i en concret un 24% ha declarat la seva intenció de canviar de companyia elèctrica; també un 24% preveu modificar la modalitat de contractació de la seva factura. Fins i tot el 12% dels directius considera la possibilitat de contractar un professional dedicat a gestionar l'energia. Cabañas ha assegurat que el 12% de les empreses consultades afirma que no invertirà en eficiència energètica si no pot amortitzar aquesta inversió en el primer exercici comptable de la companyia.

Entre els elements d'incertesa que bloquegen les decisions d'inversió en eficiència energètica els empresaris destaquen que en un 74% no ho fan pel marc legislatiu poc estable. Però el motiu que més destaquen els empresaris enquestats per no assumir les inversions és que no servirien per neutralitzar el sobrecost energètic que suporten, que en el cas del sector químic s'enfila fins al 25%.