Una quarantena d'expositors gironins participen al Saló Internacional de l'Alimentació i Begudes que se celebra des d'avui fins al 28 d'abril a Barcelona. La fira, la més gran de la indústria agroalimentària d'Espanya, posa el focus en aquesta edició, quan compleix 40 anys, en potenciar la internacionalització del sector alimentari català, per a la qual cosa s'han convidat 800 compradors clau d'arreu del món, i també el seu vessant gastronòmic.

En roda de premsa, el director general d'Alimentaria Exhibitions, José Antonio Valls, va recordar que en aquesta edició, la XXI, participaran 4.000 empreses i s'espera atreure uns 140.000 visitants, uns 42.000 d'ells estrangers. Una edició que, tal i com es va avançar el gener passat, deixarà uns 170 milions a Barcelona, i és que la indústria de l'alimentació i begudes és el primer sector industrial en facturació d'Espanya, amb vendes de 93.000 milions d'euros el 2014, un 1,9% més respecte a l'any anterior (segons les últimes dades disponibles de FIAB), el que suposa gairebé el 3% del PIB de l'Estat.

Entre els expositors gironins hi destaquen els productes carnis i derivats, com Noel Alimentaria, Casademont, Embotits Catalans, Embotits Calet, la xarcuteria La Selva, Antartida, Friselva, Tripnet, Frigorífics de l'Empordà, Carlos Colomer i Font-Cana; els lactis, com La Fageda Fundació; els productes de mar, com Anxoves de l'Escala, Anxoves Callol Serrats i Anxoves El Xillu; els dolços, galetes, confiteria i aperitius, com Pastiolot, Galetes Trias, Horno de San Juan i Frit Ravich; les fruites, com Anela Fruits; i els ous ecològics, com Liderou.

A banda del sector alimentari, al de les begudes hi trobem empreses gironines com l'aigua de Sant Aniol o Fincafe/Alma Teas & Herbal Infusions. I en la secció de vins, La Vinyeta o la distribuïdora de vins, caves i xampanys J. Estela Riera.

La logística i distribució alimentària del Grup Miquel, Grup Distribució Costa Brava i Congelats Olot també són al Saló, de la mateixa manera que les empreses gironines d'equipaments, ambientació i decoració alimentària, com Pordamsa, Pime Pintura Industrial o Àngel Mir.

Qui tampoc hi faltarà és el xef gironí Joan Roca, que participarà en un dels diferents tallers programats per mostrar les noves tendències d'una gastronomia de reconegut prestigi internacional que projecta al món els aliments i begudes catalanes.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la ministra d'Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, inauguren avui aquest saló, al qual hi assisteixen unes 4.000 empreses de 70 països, un miler de les quals són estrangeres. Tant Valls com el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, van destacar "l'esforç" fet en aquesta edició per atreure compradors d'arreu del món. S'han convidat directament 800 compradors clau, als quals se'ls han organitzat unes 10.000 reunions de negoci amb empreses amb la finalitat de rellançar les exportacions espanyoles.

Valls va assegurar que entre aquests compradors clau hi ha representants de grans cadenes de distribució, com Cosco o Wallmart, però també d'altres del Japó, el Brasil o Xile, així com actors clau del sector del vi de Hong Kong, Singapur, Mèxic, Canadà o bé dels mercats escandinaus.