Les principals entitats financeres espanyoles - Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell i Popular - han reduït en un 22,7% el benefici del primer trimestre de l'any. De forma conjunta han guanyat 3.198 milions d'euros enfront dels 4.138 milions del mateix trimestre l'any anterior.

Un dels últims bancs a publicar els seus resultats va ser Bankia que ha guanyat 237 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un 3,3% menys que en el mateix període de l'any anterior quan el grup encara posseïa el City National Bank de Florida, a Miami, i si s'elimina aquest efecte, el resultat creix un 2,1%.

Segons va informar ahir l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la contenció de costos i les menors provisions per la millora de la qualitat del balanç han permès compensar la caiguda dels ingressos, conseqüència de l'actual entorn de baixos tipus d'interès i l'efecte de la nova estratègia d'eliminació de comissions engegada el passat 11 de gener.

Bankia també va explicar que al tancament del primer trimestre de l'any, el saldo de crèdits dubtosos s'ha reduït en 431 milions d'euros, fins als 12.564 milions, i que la taxa de morositat ha dismïnuit al 10,5% des del 10,8% del desembre del 2015. Al mateix temps, ha caigut l'estoc d'actius adjudicats, que s'han reduït en gairebé un 9% en l'últim any, fins als 2.647 milions de valor net comptable. L'entitat també ha destacat que el saldo de crèdit a empreses i consum de les famílies s'ha elevat el 0,8% en el primer trimestre, després de pujar en un 11,7% la nova facturació.

Segons una nota remesa, el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, va destacar que l'entitat "manté les seves fortaleses en un entorn de tipus d'interès complicat". "El nivell d'eficiència de Bankia és molt elevat i la baixada de la morositat ens permet fer menys provisions, la qual cosa es tradueix que el benefici i la rendibilitat es mantenen estables", va afegir Sevilla, que va destacar que "en termes de balanç els senyals són molt positius".

Ahir també es van fer públics els resultats del Banc Popular que va obtenir un benefici net de 93,7 milions d'euros en el primer trimestre del 2016, un 2,6 % més que el març de l'any passat, un avanç que l'entitat atribueix a l'impuls del negoci recurrent. En un comunicat remès ahir a la CNMV, el Popular va explicar que el crèdit brut a la clientela va baixar l'1,8%, fins als 106.873 milions d'euros, al mateix temps que el ràtio de morositat va millorar per novè trimestre consecutiu, fins al 12,68% des del 13,32% d'un any abans.

En aquest apartat destaca l'increment de la contractació en pimes i autònoms, que va representar el 64% del crèdit concedit en aquests tres mesos, al mateix temps que es va reduir l'11% el volum del crèdit al promotor. Els recursos dels clients es van situar en 86.772 milions d'euros després de créixer el 3,6 %, al mateix temps que les provisions es van reduir el 19,3 % i van quedar en 292 milions.

Telefónica guanya 776 milions

Telefónica va tenir un benefici net de 776 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un 56,9% menys que en el mateix període de 2015, quan va tenir un impacte positiu fiscal no recurrent derivat de l'operació de venda d'O2, encara pendent d'autorització per part d'Europa.

En un comunicat, l'operadora va precisar que, sense aquest impacte, el benefici net entre gener i març de 2016 creix el 26%.

En el primer trimestre de 2015, l'operació de venda de la filial britànica, encara pendent de tancament, va obligar a Telefònica a anotar-se 1.185 milions per deduccions fiscals.

Entre gener i març del 2016, Telefónica ha tingut uns ingressos de 10.784 milions d'euros, un 6,6% menys que en el mateix període de 2015, a causa de la caiguda en tots els mercats menys a Espanya, on la xifra de negoci es va incrementar un 8,6% fins als 3.126 milions d'euros. Aquest avanç a Espanya s'ha vist impulsat "pel fort creixement" dels paquets convergents Fusión, d'un 26,2%, de manera que ja generen més del 30% del negoci domèstic.