The love boat, sèrie de televisió nord-americana emesa de 1977 a 1986 per la cadena ABC i que a Espanya es va titular Vacaciones en el mar, ha estat, molt probablement, la millor campanya de màrqueting mai promoguda a favor del turisme de creuer. El sopar de gala a la taula del capità Stubing (Gavin McLeod) o les festes a la coberta van instal·lar-se en l'imaginari col·lectiu de mig món, fa ben bé 30 anys.

Ara, el turisme nàutic, de la mà d'Internet, viu una segona joventut, sobretot en l'àmbit d'embarcacions xàrter (contractats a demanda pels clients): segons es desprèn d'un informe elaborat pel comparador virtual gestionat des de Torroella de Montgrí Top Sailing Charter (TSCH), aquest sector creixerà un 13% de la mà del turisme familiar al llarg de l'any vinent.

TSCH, que es presenta com «el primer comparador de vaixells de tot l'Estat», té un catàleg de 9.200 embarcacions i proposa travesses de somni, algunes de les quals, però, només estan a l'abast de butxaques privilegiades. És el cas del superiot O'Mega, que es va començar a construir a les drassanes japoneses de Mitsubishi Heavy Industries l'any 1985 i que ha vist actualitzat el disseny els anys 2004 i 2011. Llogar aquest monstre marí de 82 metres d'eslora i acoblat amb acer i alumini té un preu per setmana de 525.000 euros, IVA inclòs, segons TSCH. I, és clar, no hi falta de res: hi caben 30 viatgers i disposa de 17 cabines i de 17 banys; de jacuzzi; de connexió a Internet; d'equip de submarinisme i de pesca; de plataforma de bany; de barca auxiliar i de plataforma de bany, entre d'altres luxes.

Al comparador que gestiona l'emprenedor Sergi Alòs, també hi ha ofertes a preus més populars: per exemple, es pot navegar fins a Grècia a bord d'un veler Bavaria 46 Cruiser per 1.900 euros a la setmana (despeses de tripulació a part). En qualsevol cas, apunta Alòs, «el turisme familiar s'ha convertit en el motor del nostre sector».

Diu l'informe de TSCH que solen a fer les reserves homes d'entre 35 i 60 anys que busquen passar les vacances amb els seus. D'aquests, el 50% són espanyols i, la meitat restant, argentins, centreeuropeus, nord-americans, sud-americans i australians. Les Balears, Croàcia, Grècia, Itàlia i el Carib són les destinacions més demandades, tot i que n'emergeixen de més remotes i exòtiques, com la Polinèsia i Austràlia, que, gràcies als portals online, estan només a un clic de distància.