Qualsevol cafeteria o punt de venda de salsitxes a Àustria paga més impostos que algunes multinacionals com Starbucks o Amazon. Així ho denuncia el cap del Govern austríac, el socialdemòcrata Christian Kern. "Qualsevol cafeteria vienesa, qualsevol lloc de salsitxes, paga més impostos que una empresa multinacional" va lamentar Kern en una entrevista que publica en el diari Der Standard.

Segons va explicar Kern, aquesta realitat s'aplica també a "altres companyies". I segons estimacions, va detallar el cap del Govern austríac, la cadena de cafeteries Starbucks havia pagat al llarg del 2014 uns 1.400 euros com a impost de societats, menys que qualsevol quiosc de salsitxes. Per això, Kern considera important l'exigència de la Comissió Europea per tal que Irlanda recapti 13.000 milions d'euros a Apple en impostos no cobrats. Per la seva banda, però, el Govern irlandès ja va avançar que recorrerà el dictamen de la Comissió, que ha estat també criticat per Apple.

Kern va carregar també contra multinacionals tecnològiques com són Google o Facebook. Segons el polític socialdemòcrata, Google té un volum de negoci a Àustria d'uns 200 milions d'euros, mentre que el de Facebook és d'uns 120 milions, i entre ambdues empreses contracten només unes 20 persones, segons el líder austríac. Segons Kern, tot i els beneficis de les dues companyies i la poca contractació que duen a terme, cap d'aquestes paga a Àustria l'impost de societats ni sobre la publicitat.

Competició europea

En aquesta línia, va criticar que alguns països de la Unió Europea competeixin per abaixar l'impost de societats per atreure a aquestes empreses, la qual cosa danya altres socis del bloc.

Diverses multinacionals han estat criticades en el passat per minimitzar el pagament d'impostos remetent la facturació a filials situades en altres països que gaudeixen de millor tracte fiscal.