El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va explicat ahir que la pujada dels pagaments fraccionats que es paguen a compte de l'Impost de Societats es mantindrà en vigor fins que el dèficit públic se situï per sota del 3% del PIB. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montoro va dir que la mesura, aprovada per decret llei, afectarà 9.000 empreses, que són les que facturen més de 10 milions d'euros i que estaran obligades a avançar el 23% del seu resultat comptable (25% per als bancs) l'any impositiu en curs.

L'objectiu, va afirmar el ministre, és mantenir una recaptació total de l'Impost de Societats d'entorn de 20.000 a 21.0000 milions d'euros al tancament de 2016. Montoro va assegurar que amb aquesta mesura s'aconseguirà reduir el dèficit al 4,6% del PIB compromès amb Brussel·les, «incloent les ajudes financeres». D'aquesta forma, es recupera el sistema de pagaments fraccionats que es va establir l'any 2012 i que es va suspendre aquest any, la qual cosa ha provocat una caiguda dels ingressos procedents de Societats superior al 25%, d'acord amb les últimes dades d'execució pressupostària fins a agost.

«Si no ho fem (incrementar els pagaments fraccionats), reduirem la recaptació de l'Impost de Societats en una quantia que no ens podem permetre», va asseverar. El ministre va insistir que no es tracta d'una pujada del tipus general de l'impost, sinó dels pagaments que s'avancen a compte, i que l'any següent, amb la presentació de la declaració al juliol, es liquiden les diferències que puguin existir a favor de l'empresa o de l'Estat. «És una bestreta a compte, com fem les persones físiques en l'IRPF i a les quals 3 de cada 4 els resulta a retornar», va assenyalar, per reiterar a continuació que és una mesura de liquiditat que entén que «no perjudicarà substancialment l'activitat econòmica».

Les patronals, en contra

Els arguments de Montoro no convencen les patronals, però. La CEOE considera l'increment dels pagaments a compte «desproporcionats i excessius» i recorden que la reducció del dèficit, que veuen prioritària, «no s'ha d'aconseguir només augmentant els ingressos tributaris sinó reduint la despesa, sobretot la no productiva». De la seva banda, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, deia a Palma que l'avançament aprovat «no afavoreix en absolut les empreses, però s'haurà de complir». Des de Catalunya, la patronal Cecot qualificava d'«injust» l'increment de pagaments a compte i considerava «incoherent» el discurs d'ajuda i impuls a l'economia productiva que fa el Govern. Pimec la veu una mesura «deslleial» i de tarannà «confiscatori» i acusa l'Executiu de voler «quadrar els comptes» a costa de les empreses.