L'empresa tèxtil Nylstar de Blanes vol arribar a produir 250 tones de fil al mes d'aquí a un any i preveu poder donar feina a un centenar de treballadors. La tèxtil s'especialitzarà en productes d'alt valor afegit, dirigits entre d'altres al sector esportiu o de llenceria. Són fils més resistents, elàstics i suaus que al mercat es poden vendre a preus d'entre 6 i 53 euros el quilo.

La fàbrica de Blanes, que encara manté la plantilla en un Expedient de Regulació d'Ocupació temporal, ha pogut reprendre producció gràcies a una injecció de 5 milions d'euros que hi ha fet el principal accionista, el grup Praedium. De moment, hi treballen una vuitantena de treballadors, que fan torns rotatius. De les 100 tones que ja s'han començat a produir, ja se'n tenen més de la meitat de venudes. L'empresa és optimista però els sindicats ja alerten que estaran amatents per defensar els llocs de treball.

Des d'aquest dilluns, el brogit de les màquines ha tornat a Nylstar. Després de vuit mesos de silenci, la tèxtil de Blanes ha reprès la producció. D'entrada, fabricarà 100 tones de fil al mes. Comparativament amb anys anteriors (en fa tres, s'arribava a les 1.200) són poques, però la direcció ha fet un canvi d'estratègia i ara aposta només per fabricar fil amb alt valor afegit.

Nylstar, que arrossega més de 20 de pèrdues, ha necessitat una injecció de capital per poder tornar a engegar maquinària, 5 milions d'euros aportats pel principal accionista i propietari del Grup Praedium, Alfons Cirera. Ara, els responsables de la tèxtil asseguren que s'abandonarà tota aquella producció de fil que no pot competir amb el que es fabrica a l'Àsia i que en l'argot del sector es coneix com a comodity. Per contra, Nylstar impulsarà totes aquelles gammes amb característiques específiques: per exemple, fils amb propietats cosmètiques (més esponjosos i hidratants), amb major resistència, elasticitat o bé antibactèries. «Tendirem a l'especialització, perquè hi ha un mercat potent al darrere que ens busca», concreta el responsable d'administració i producció de Nylstar, Ivan Castillo. Entre d'altres, els fils que surtin de la fàbrica de Blanes, i que es vendran sota el paraigües de la marca Meryl, es destinaran al món de l'esport o bé al sector de la llenceria. «Per fer-se'n una idea, un fil dels que coneixem com a comodity es ven a uns 3 euros el quilo; en canvi, aquests altres tenen un ventall de preus que s'estén dels 6 als 53 euros el quilo», precisa Castillo.

«A més, ens hem trobat amb clients que, tot i haver estat tant de temps aturats, han tornat a fer-nos comandes perquè no han trobat allò que volien amb la competència», afegeix la directora de desenvolupament de negoci de Nylstar, Cristina Thos.

L'objectiu de Nylstar és anar incrementant comandes i aconseguir doblar la producció d'aquí a un any, arribant a produir 250 tones de fil al mes. Des de la tèxtil indiquen que s'ha intensificat l'acció comercial, tant aquí com a l'exterior, per lligar nous clients i projectes (entre d'altres, amb marques reconegudes del món de l'esport com Adidas, Reebok o Nike).

Amb aquestes perspectives la tèxtil calcula poder donar feina a una plantilla estable d'un centenar de treballadors. De moment, d'ençà que s'ha reprès la producció, se'n necessiten una vuitantena per donar sortida a les comandes i arribar a fabricar les 100 tones de fil. No són sempre els mateixos empleats, sinó que van fent torns. És l'acord al qual ha arribat comitè i empresa per evitar que els treballadors es quedin sense atur. «S'ha creat un calendari de rotació, on es té en compte l'afectació de cadascú per evitar que perdin la prestació», concreta el president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez.