El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, destaca el múscul empresarial de la província i assegura que hi ha nínxols de mercat a l´estranger per a moltes empreses.

Per què ha pujat tant l´exportació a la Xina (37%)?

Principalment pel mercat de la indústria càrnia. Els números de Xina són importants perquè representa un impuls molt important a les exportacions i estem mantenint uns avenços en les exportacions dels últims anys.

S´ha de prioritzar, doncs, el mercat de la Xina?

L´Àsia ara és un mercat molt important per a Girona i les empreses l´han de tenir en compte. Estem realitzant missions comercials al Japó, Corea del Sud i la Xina. Les empreses d´aquí cada vegada estan més preparades, no hi ha empresa que no ho pugui fer però s´ha de treballar el tema i s´ha de buscar el nínxol.

Un dels elements que han destacat les xifres d´exportacions és el creixement del sector químic. A què es deu?

El sector alimentari el tenim consolidat però aquí les fàbriques químiques s´estan ampliant i el sector veterinari és molt important.

S´ha de seguir reclamant el corredor mediterrani?

És imprescindible per al nostre futur. El mediterrani ja és el mar amb més trànsit marítim del món i tenim el Port de Barcelona i el de Tarragona. El corredor els complementaria i tenim un potencial enorme. Per exemple, fa tres anys que es va inaugurar el primer tren de Xangai a Alemanya i ara ja venen trens casi cada dia. El corredor permetria fer una connexió.