Compte enrere per a una campanya de la renda marcada per l'estabilitat normativa, cosa inèdita en els últims anys. Els contribuents no afronten aquesta vegada cap canvi de relleu en la tarifa o en altres condicions del tribut. La principal de les novetats concerneix les formes de fer la declaració per la desaparició del programa Padre, eina informàtica que serà plenament substituïda pel nou servei Renta Web, accessible per primera vegada a autònoms i professionals.

La campanya per presentar les declaracions dels rendiments obtinguts en 2016 començarà el 5 d'abril pels qui realitzin els tràmits a través d'internet. Des d'aquesta data serà possible consultar, modificar i confirmar els esborranys per ordinador, tauleta o mòbil.

La tramitació presencial, a les delegacions de l'Agència Tributària o els bancs, s'iniciarà l´11 de maig. La campanya es tancarà el dia 26 de juny per a les declaracions amb resultat a ingressar i domiciliació bancària i el dia 30 per a la resta dels casos. Hisenda precisarà algunes dates que estan per tancar, com les de l'inici i final del termini de sol·licitud de cita prèvia per ser atès en les seves oficines.

En la campanya del passat any van conviure quatre procediments per presentar la declaració: un de presencial i tres per mitjans telemàtics. Aquests últims eren els següents: l'obtenció de l'esborrany i la seva confirmació per internet, l'ús del programa Padre i el nou servei Renta Web, que va ser assajat en 2015. Renta Web és un servei que fusiona els avantatges de l'«esborrany» i les del programa Padre i que fa més senzilla la declaració.

Catalunya és la comunitat autònoma que manté una major pressió fiscal per als salaris fins a 30.000 euros. Dins d'aquest límit es troben pràcticament vuit de cada deu declarants de l'impost, segons dades oficials de l'Agència Tributària. La pressió fiscal de Catalunya s'explica perquè és l'única comunitat autònoma que no ha modificat la seva escala impositiva per adaptar-se a la reforma fiscal que va aprovar el Govern per 2015 i 2016 i que va suposar una reducció dels tipus i els trams impositius.

L'IRPF és un tribut que està cedit al 50% a les comunitats autònomes. Catalunya, en canvi, manté l'escala anterior i, per això, tot i que no hagi elevat l'impost, la seva pressió fiscal és superior. El gravamen mínim de l'IRPF a Catalunya és el més alt de tota Espanya. Si es compara amb les taxes dels grans països europeus, el 48% vigent a Catalunya és superior al tipus alemany (47,5%) i inferior al francès (50,2%).