Un estudi de la UGT a través de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) alerta que un 30% d'aquest col·lectiu de les comarques gironines "ho són per necessitat", després d'haver-se quedat fora del mercat de treball. Des del sindicat asseguren que la majoria acaben tancant la seva empresa en menys de dos anys, quan s'acaben els avantatges de la tarifa plana, que permet descomptes en la quota mensual. Per això reclamen un nou marc legal per a aquests treballadors, com fixar diferents escales de cotització en funció dels ingressos i menys pressió fiscal. La secretària general de CTAC, Sandra Zapatero, recorda que els autònoms "són a qui l'administració més estreny" i demana que es faci una regulació com la que existeix a França, Alemanya o Holanda. Zapatero també ha explicat que dels 61.000 treballadors per compte propi de la demarcació, uns 3.000 són falsos autònoms.

A les comarques gironines hi ha prop de 15.000 treballadors autònoms que ho són per necessitat, després d'haver-se quedat fora del mercat de treball.

La majoria són homes d'entre 45 i 55 anys amb molta experiència i que han decidit emprendre, al veure que se'ls hi acabava la prestació d'atur. El problema, segons explica la secretària general de CTAC, Sandra Zapatero, és que vora el 70% d'aquests autònoms han de tancar el negoci en menys de dos anys, quan s'acaben les reduccions de tarifa plana que ofereix el govern de l'Estat.

Per això des de la CTAC demanen "una regulació que incentivi l'emprenedoria" i que permeti pagar una quota d'autònoms que vagi en funció dels ingressos del treballador. En aquest sentit, Zapatero proposa tres trams de cotització. El primer que contempli una quota molt baixa per als autònoms que no arribin al salari mínim interprofessional. "Això permetria generar feina de qualitat, que és el que interessa", ha comentat.

El segon tram seria pels treballadors que no superin els 40.000 euros de benefici i que són el gran gruix dels autònoms gironins (ara mateix suposen el 75% del total). CTAC demana que aquests paguin el que està estipulat actualment i que és una quota d'uns 280 euros.

Finalment, un sector més reduït que correspon a autònoms amb ingressos superiors a 40.000 euros. En aquest cas, el sindicat proposa que paguin el doble de la quota estipulada.

Les mesures però van més enllà. També exigeixen més flexibilitat fiscal en relació a les desgravacions i deducció de les despeses. Reclamen que es puguin desgravar la llum o el lloguer de la casa per a aquells que tinguin feines que es realitzen habitualment des del domicili particular. També proposen millorar les jubilacions. "Un autònom cada mes ha de pagar una quota que no el protegeix gairebé de res, si a sobre ha de fer front a la jubilació es fa molt difícil", detalla Zapatero.

Per sectors, qui lidera el nombre d'autònoms és el de serveis amb 40.300 treballadors registrats, sobretot a l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, com a conseqüència de la temporada estival. Això fa que es tracti d'un sector molt estacional i molts treballadors es donin de baixa a finals d'any. A molta distància hi ha la construcció (9.075) i la indústria (6.709). Tot i que ha crescut els darrers anys, l'agricultura segueix sent el sector amb menys autònoms (3.200).

Perseguir els falsos autònoms

En la compareixença de premsa, Zapatero també ha fet referència als falsos autònoms que "han anat proliferant" en els darrers anys. La secretària general de CTAC diu que lluitaran contra les empreses que "s'aprofiten d'aquesta situació per reduir costos" i adverteix que denunciaran "la mercantilització de les relacions laborals".

Ara mateix, CTAC calcula que a les comarques gironines hi ha entre 3.000 i 4.000 falsos autònoms, el que suposa un 5% del total. El fals autònom és un treballador que no està donat d'alta a la seguretat social per l'empresa, per tant no té dret a vacances ni atur ni a la baixa, però que està integrat dins una plantilla desenvolupant les funcions habituals.

Fuga de treballadors

Per la seva banda, el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha assegurat que el canvi de regulació, equiparant-la amb la de països com França o Alemanya, permetria mantenir molts autònoms que marxen. "A una hora de Girona hi ha una realitat molt diferent i unes facilitats més grans", ha assegurat Casas.

En aquest sentit, Casas ha recordat que els autònoms francesos "només paguen 18 euros" de quota, i això afavoreix l'emprenedoria. A Alemanya les condicions també son més favorables així com a Holanda o al Regne Unit, on el treball autònom "és de molta qualitat".