El Fons Monetari Internacional (FMI), una de les tres potes de la Troica que ha asfixiat Grècia fins a l'extenuació pel seu impagable deute i els tres últims presidents del qual estan imputats o condemnats per corrupció -inclòs l'exministre d'Economia del Regne d'Espanya, Rodrigo Rato- també té cor. Encara que sigui amb les classes treballadores i refugiats d'una potència com és Alemanya.

L'informe de l'FMI sobre l'economia alemanya és un reconeixement a les seves espectaculars xifres macroeconòmiques -superávit en els comptes públics del 0,8%, reducció del deute al 68,3% i els excedents en compte corrent més elevats del món-, però un veritable toc d'atenció al seu excessiu conservadorisme econòmic que provoca de manera directa l'atonia en l'economia de la UE.

L'FMI proposa en el seu exhaustiu informe a Angela Merkel i els seus ortodoxos ministres que aprofitin el superàvit fiscal per reduir els índexs de pobresa, integrar els refugiats, abaixar els impostos a les rendes del treball i aplicar polítiques en l'educació infantil. Una veritable revolució que en alguns països de l'Eurozona com Polònia o Hongria podria ser titllada de filomarxista.

L'entitat que presideix la francesa Christine Lagarde recomana que una «bona inversió de futur per a Alemanya» seria l'«execució de polítiques dirigides a ampliar l'oferta de mà d'obra mitjançant una major prestació de serveis de guarderia i d'extraescolars» i «proporcionar una formació professional adequada als refugiats».

Cal recordar que, malgrat que ha reduït els reconeixements d'asil després dels núvols de neofeixisme que han agitat Europa en els últims comicis electorals a França i Holanda, Alemanya ha acollit més d'un milió de refugiats sirians en els últims anys.

L'FMI també proposa que gràcies a la bona situació del seu mercat de treball, amb un rècord d'ocupació històric, la primera potència de la UE podria optar per combatre el risc de pobresa, que «no ha retrocedit». Proposa a Merkel mesures dirigides a incrementar l'ocupabilitat de les mares solteres i la seva conciliació familiar i a facilitar la integració dels asilats. La institució internacional també alerta d'una possible bombolla en el preu de l'habitatge i reclama l'alliberament de sòl públic per a VPO que mitigui la situació i ajudi els joves i famílies amb pocs recursos a trobar casa.

L'FMI avisa de l'envelliment de la població alemanya, que s'ha de compensar amb immigració, i celebra que l'Executiu hagi reformat les pensions incrementant la vida laboral per al «sosteniment» de la Seguretat Social. Alerta dels perills d'un sistema financer poc competitiu.

Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera signaven això per a Espanya. Però els falta el superàvit.