El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i les comunitats autònomes han de negociar una solució temporal que garanteixi la cobertura prevista del pla Prepara per a aturats sense prestació davant el final de la seva vigència i el seu qüestionament per part del Tribunal Constitucional.

El secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, es va reunir ahir amb CCOO, UGT, CEOE i Cepime a la Mesa de Diàleg Social del Pla de Xoc per a l'Ocupació per abordar els problemes que afecten al pla.

El Prepara, que s'ha renovat successivament des de 2011, venç matí després que hagi decaigut la condició per a la seva pròrroga automàtica, que la taxa d'atur se situï per sobre del 18%, el que va deixar de succeir en el segon trimestre de l'any de acord a l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Accelerar els treballs

A més afronta problemes competencials després que el Constitucional hagi donat parcialment la raó al Govern del País Basc en dictaminar que correspon a les comunitats autònomes la gestió de les ajudes als aturats que han esgotat la prestació per atur.

Davant d'aquesta situació, Govern i agents socials han acordat accelerar els treballs per simplificar i reforçar els programes d'orientació, formació i protecció de desocupats de llarga durada i majors de 50 anys -actualment el Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAE), Prepara i Renda Activa d'Inserció (RAI)-.

El proper 4 de setembre, Govern, sindicats i patronal es reuniran «per abordar la reconfiguració de la protecció de desocupats no contributius», amb l'objectiu de «donar cabuda a la sentència del Constitucional i millorar la protecció», va explicar Risc després del trobada d'ahir.

Per a «que aquesta sentència no tingui impacte a curt termini» en els potencials beneficiaris, va explicar Risc, Ocupació proposarà a les comunitats autònomes un seguit de propostes, atès que segons el Constitucional són elles les que tenen les competències en la gestió d'aquesta matèria .

Aquesta qüestió s'abordarà en una reunió en Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals que el ministeri convocarà «pròximament».

L'objectiu final és «consensuar un mecanisme extraordinari i temporal» que garanteixi la cobertura que preveu el pla Prepara als potencials beneficiaris des de la finalització d'aquest, demà, fins a l'entrada en vigor dels nous mecanismes complementaris de protecció que sorgeixin de la negociació .

Autorització de les autonomies

Segons UGT, aquest mecanisme serà una autorització expressa de les autonomies, per encomana de gestió a l'Executiu, per a la pròrroga del programa, amb els efectes i prestacions que desenvolupa actualment, que s'inclourà en el reial decret que el Govern aprovaria en el Consell de Ministres del 25 d'agost, una qüestió que no ha estat confirmada per Ocupació. La secretària confederal d'Ocupació de CCOO, Lola Santillana, també ha apuntat al 25 d'agost com la data per aprovar la solució.