El cap de llista d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha entrat al cos a cos amb el seu exsoci Artur Mas (CDC), al qual ha acusat de trencar la unitat catalana, mentre el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha advocat a Madrid per convertir-se en el "primer president català de la democràcia" moderna.

En l'últim diumenge de campanya i una setmana abans de les generals del 20D, el PSC i PPC han carregat contra els "traïdors" i "entabanadors" dels independentistes, mentre que aquests (ERC i DiL) han centrat les seves crítiques en Mariano Rajoy per dir que hi ha escoles a Catalunya en les quals no es pot parlar en castellà.

El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat Mas de "tancar amb pany i clau" el Parlament, impedint el debat democràtic mentre negocia amb la CUP la seva investidura, i d'haver trencat la unitat del dret a decidir "per anar a remolc d'ERC".

En un míting al barri barceloní de Sant Gervasi davant un centenar de persones, el líder democratacristià ha retret a Junts pel Sí (CDC i ERC) que "impedeixi el debat democràtic" al Parlament mentrestant, segons la seva opinió, es decideix "un govern invisible", i pretengui construir un nou país "des de la falta de transparència i qualitat democràtica" i "a remolc del carrer" com en la Guerra Civil.

Per a Duran, si CiU no s'hagués trencat "irresponsablement, el país aniria d'una altra manera", però Unió "molestava" perquè una Convergència amb Unió "no aniria avui a remolc d'ERC, no estaria avui de genolls i lliurada a la CUP", ha rematat.

De la seva banda, el líder de Ciutadans i candidat a les presidència del Govern, Albert Rivera, s'ha presentat al Palau de Vistalegre de Madrid com el futur primer president català de la democràcia moderna, i ha demanat als ciutadans que acudeixin massivament i "sense por" a votar per un "canvi possible".

En l'acte central de campanya de Ciutadans, que ha començat amb un minut de silenci per la mort dels dos policies a Kabul, Rivera ha dit davant prop de 10.000 persones que demostrarà que el 20D es poden guanyar les eleccions amb idees, il·lusió i raó", perquè a Vistalegre no veu "por" sinó només "valents".

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat per la seva banda que "molts espanyols estan desitjant que un català sigui president d'Espanya" i cada vegada s'està "més a prop d'això" perquè està convençuda que Rivera està preparat per ser-ho.

Per la seva banda, el cap de llista del PPC a les generals, el ministre Jorge Fernández Díaz, ha promès que el seu partit no caurà en les "provocacions" dels independentistes, als quals ha anomenat "traïdors", i guanyarà la batalla del sobiranisme "amb la força de la llei i l'Estat de dret".

"No caurem en les seves provocacions perquè sabem molt bé quina és la seva estratègia", ha afirmat Fernández Díaz en l'acte central de campanya del PPC, que ha reunit a Barcelona un miler de simpatitzants i afiliats i ha comptat amb la participació dels caps de llista de les quatre províncies catalanes i de la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho.

També l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha carregat contra Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als quals ha titllat d'"entabanadors" que "enverinen la consciència" dels catalans.

Borrell ha participat en un míting a Mataró (Maresme) al costat de la cap de llista del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, i ha dirigit durs retrets als dirigents independentistes, així com a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, als quals ha advertit que "un míting no és per dir tonteries i insultar la gent".

No obstant això, Borrell ha volgut usar "paraules que poden semblar un insult, però no ho són, són pures i simples descripcions del seu comportament", per opinar sobre les actituds d'aquests partits.

"Sense pretendre insultar ningú, estic fart d'escoltar Junqueras, Mas, Francesc Homs i tota aquesta banda que no sé com es diu ara (en al·lusió a Democràcia i Llibertat). Sabeu com els qualifica el diccionari? Entabanadors", ha assegurat.

L'exministra i candidata del PSC al 20D, Carme Chacón, ha establert l'ocupació "estable" i el futur dels joves com a prioritats del PSOE i Pedro Sánchez, que si arriba a la Moncloa "no abandonarà" els aturats, a diferència d'un PP "indecent" que ha "destrossat" socialment i econòmicament Espanya.

A Badalona, el cap de llista de Democràcia i Llibertat al 20D, Francesc Homs, ha retret al president del Govern, Mariano Rajoy, que digui "barbaritats" sobre el sistema d'immersió lingüística a les escoles catalanes obrant "per ignorància o amb mala fe".

Rajoy va dir ahir a Telecinco que a Catalunya "tothom que vol parla en català" i "no obstant això a l'escola no poden parlar en espanyol".

De la seva banda, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat en resposta a Rajoy, que "al PP el perd el seu barroer i groller anticatalanisme".