El líder de Junts pel Sí, Raül Romeva, va criticar que la patronal bancària "amenaci" davant el debat sobiranista quan no va dir "ni una paraula" dels desnonaments i va secundar la CUP en dir "bon vent i banca nova", en referència al refrany "bon vent i barca nova". Davant del Teatre Lliure de ?Barcelona, Romeva va protagonitzar un acte amb representants de la cultura catalana que avalen la candidatura independentista de Junts pel Sí per al 27 de setembre.

Després de l'advertència de l?'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) dels riscos de la independència, ?l'exeurodiputat d'ICV va denunciar l'"embat i l'amenaça" del sector financer en campanya electoral.

Romeva va acusar les patronals bancàries de ser "les responsables de la crisi més greu que hem viscut els últims anys" i els va retreure que no hagin "dit mai ni una sola paraula en contra dels desnonaments" després d'haver "activat totes i cadascuna de les eines perquè la gent patís dia rere dia".

"Que la gran patronal bancària s'atreveixi a entrar en campanya amenaçant la gent dient que se n'anirà si voten independència, amb tots els respectes, bon vent i, com deia algú, banca nova", va postil·lar el cap de llista.

Tot seguit, els artistes que el flanquejaven van clamar a l'uníson "bon vent i banca nova", la mateixa frase que va fer servir divendres el candidat de CUP, Antonio Baños, per replicar els bancs i caixes.

Per part seva, Baños va afirmar que li sembla "fantàstic" que hi pugui haver una "campanya de boicot a la banca" després del comunicat de divendres. El candidat de la CUP veu en aquest comunicat més "una amenaça" i una "ximpleria" que una decisió ferma que es traslladin les seus de les entitats que formen part de la patronal bancària.

"Les amenaces si són serioses cal complir-les, i seria sorprenent que un capitalista s'aixequi al matí i prengui una decisió que li faci perdre diners, clients i oportunitats de negoci", va assenyalar Baños.

"A més, -va afegir- la marxa d'aquestes entitats no significaria que desaparegués la capacitat de finançament, perquè existeixen cooperatives de crèdit i la possibilitat de substituir-les per la banca pública, amb experiències a Catalunya que són centenàries".

Segons la seva opinió, "el que se n'aniria és la banca voltor, però quedaria l'altra", i a més quedaria la possibilitat de "nacionalitzar" les principals entitats financeres catalanes per crear "una banca popular" que coexisteixi amb la resta de banc privats.

Segons el candidat de la CUP, al marge del que succeeixi amb l'advertiment de la patronal bancària "és imprescindible crear una banca pública, perquè ha d'existir la possibilitat que el crèdit sigui sostingut amb criteris de benefici públic". Pel que fa la possibilitat d'una campanya de boicot a la banca des de les xarxes socials o des d'alguna entitat independentista, Baños va afirmar que li semblaria "fantàstic" que es produís.

Un moviment popular

"Seria una reacció lògica i normal davant una amenaça que hi ha hagut", va explicar, perquè "cal tenir present que l'independentisme no és un moviment identitari, sinó popular, per donar la volta a les relacions de poder".

Segons la seva opinió, "els bancs creuen que governen les nostres vides i les nostres cartilles, però després de robar i estafar-nos els nostres estalvis" amb productes com "les participacions preferents". "El que els diem -va afegir- és que si us n'heu d'anar, feu-ho ràpid i emporteu-vos una muda i una jaqueteta, que refresca".

Paral·lelament, el candidat del PPC a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, va comparar Artur Mas amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, o amb Pablo Iglesias, el líder de Podem, per la seva reacció davant l'avís de la banca que reconsideraria la seva presència a Catalunya en cas de secessió. En aquest sentit, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va comparar el discurs d'Artur Mas davant de la banca "amb el de la CUP" i va dir que en cas d'independència es posarien "en risc els estalvis i les pensions" dels catalans.