Pluja de crítiques a les iròniques paraules que va deixar anar diumenge el president de la Generalitat, Artur Mas, que va convidar tothom a fer "botifarra" als "grans caps de Madrid", que consideren Catalunya com una "reserva indígena" i els poden dir què han de votar. El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va qualificar ahir de "patètic" el número 4 de Junts pel Sí, i va assegurar que espera poder-li fer "botifarra" aquest diumenge a les urnes. El candidat a Catalunya, Xavier García Albiol, va dir que sentia "vergonya" de veure que Mas s'ha convertit en una "caricatura de si mateix". El candidat del PSC, Miquel Iceta, va imitar jocosament Mas -"Jo no parlar comanxe, jo parlar seriós"- i va acusar-lo d'estafador per no haver-se presentat com a cap de llista de Junts pel Sí. Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que no li agraden les "amenaces apocalíptiques" ni les "botifarres".

Casado va qualificar de "vergonya aliena" les declaracions "en indi" de Mas, de qui va dir que ha caigut en "l'esperpent". "Si fos català, em sentiria ofès per aquest senyor", va afirmar. El representant popular es va mostrar convençut que les enquestes no demostren el pols de la societat catalana, i va cridar a la majoria "silenciosa" i "silenciada" a acudir a les urnes per acabar amb el "malson" que, en la seva opinió, està portant l'independentisme a Catalunya.

García Albiol, per la seva banda, va considerar que Mas s'ha convertit en una "caricatura de si mateix", de manera que el va veure "amortitzat" políticament i "desautoritzat" per seguir governant després del 27-S. Per a Albiol, el llenguatge "indi" de Mas denota, al seu entendre, que el president català "ha perdut el nord". Per això, li va demanar que mentre mantingui el càrrec "no faci el ridícul" i no es dediqui a contestar "com si fos un indi apatxe", ja que això el deixa "totalment desautoritzat per seguir governant Catalunya".

Iceta, en canvi, va optar per la ironia a l'hora de respondre Mas: "Jo no parlar comanxe, jo parlar seriós", va deixar anar, abans de retreure al president català que ha "estafat" la ciutadania en no encapçalar la seva llista electoral, de manera que així no ha de retre comptes de la gestió de govern. "Ens han estafat en aquesta campanya. Per primera vegada no es fan debats entre candidats i l'autor intel·lectual i material d'aquesta estafa és Artur Mas", va afirmar. A més, va llançar una advertència al president català: "Jo d'ell no faria gracietes als mítings, perquè és ell qui està privant Catalunya d'un debat imprescindible en tota campanya, el de la gestió del govern sortint, i més si tenim en compte que pretén, si guanya la seva llista, seguir essent president", va apuntar. En la seva opinió, "el president faria millor de no parlar l'idioma comanxe i fer botifarres, i més en el seu cas, que ha provocat una estafa política". Per això, li va demanar "més contenció, ja que no ve als debats".

Finalment, Iglesias, des de l'Hospitalet de Llobregat, va assegurar que no li agraden ni les "amenaces apocalíptiques" -en referència a la possibilitat de corralito- ni les "botifarres" de Mas. "No ens agrada el llenguatge de la irresponsabilitat, vingui de qui vingui, no ens agrada el llenguatge de les botifarres i no ens agrada el llenguatge dels que amenacen amb situacions apocalíptiques", va reblar.