«Il'europea?» va inquirir Rajoy... Doncs l'europea dependrà de si el català, ja amb la seva nacionalitat catalana decideix mantenir la seva nacionalitat espanyola. Més enllà del debat sobre la ignorància de Rajoy, la llei estableix un vincle clar entre la nacionalitat espanyola i els drets de ciutadania europea. Per conservar aquests drets, un català haurà de continuar essent espanyol. I conservar la nacionalitat no depèn de l'Estat espanyol ni del nou Estat català: la Constitució garanteix que ningú pugui retirar la nacionalitat a un ciutadà espanyol.

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Xavier Arbós, remarca que «el punt substancial no és si es té o no la nacionalitat, si es decideix per l'origen i si la Constitució espanyola permet treure-la o no: el fet important és recordar que la ciutadania europea depèn de tenir la nacionalitat d'un estat membre de la Unió Europea». I ho exemplifica de manera clara: «en els dos pròxims anys, si viatges a Anglaterra amb el?DNI espanyol podràs anar per la cua dels ciutadans d'un estat membre de la Unió Europea, però si vas, amb el passaport de la futura república catalana hauràs d'anar a la cua dels ciutadans que no són de la Unió Europea o en el seu defecte dependrà dels acords de lliure circulació que hagi adoptat el regne Unit amb la Catalunya independent de manera bilateral».

Però, quins són els drets de ciutadania europea?

Els drets que s'obtenen, si tens la nacionalitat d'un estat membre, són circular i residir lliurement al territori dels Estats membres; el sufragi actiu i passiu a les eleccions al Parlament Europeu i municipals de l'Estat membre en què resideixi; la protecció de les autoritats diplomàtiques i consulars d'Estats membres distints del seu; de petició davant el Parlament Europeu; d'accedir als documents de les institucions, òrgans i organismes de la Unió; i a dirigir-se al Defensor del Poble Europeu.

I és en aquest aspecte on Arbós veu realment més dificultats per als ciutadans que renuncien a la nacionalitat espanyola. «Per exemple les demandes de justícia que es facin com a català i que es vulguin per exemple portar al Defensor del Poble Europeu no podrien ser traslladades, mentre que si es fan com a ciutadà espanyol, podrien ser presentades i tractades».

Un altre dels dubtes que es genera és si el nou Estat català podria donar automàticament la nacionalitat a tots els seus habitants. I la resposta és que sí. Segons el professor de Dret Constitucional Xavier Arbós, «un nou estat necessita unes informacions bàsiques com saber quins són els seus ciutadans i per això ha d'establir les condicions per les quals una persona és ciutadana d'un nou estat». Arbós admet que en aquest cas els dirigents són bastants clars i s'inspiren també en el dret espanyol. «La intenció seria la successió automàtica, ser nascut a Catalunya o tenir parents a Catalunya o demostrar veïnatge polític a Catalunya».

El problema seria una altra vegada en el terreny de la realitat: a qui i com se li dóna la nacionalitat? Les dades del registre civil estan en possessió d'Espanya. En un escenari d'enfrontament amb l'Estat espanyol, l'estat català hauria de recórrer a la bona voluntat dels ciutadans per obtenir dades reals i verificables.

Difícil saber qui és qui

Arbós utilitza el símil de l'Agència Tributària catalana per explicar que «seria dificultós determinar a qui pot i a qui no pot donar la nacionalitat catalana». «Si les dades de tributs les té la Hisenda espanyola, com sabrà la nova Hisenda catalana a quins autònoms ha de cobrar l'IVA cada trimestre?», es pregunta. «A qui hauria de donar i a qui no la nacionalitat catalana?», reitera.

El control de les fronteres, les juntes i censos electorals, els permisos de conduir, els d'identitat, els passaports conservarien la seva validesa en l'àmbit europeu sota la legislació de l'Estat espanyol.

El professor de Dret Constitucional també aclareix que l'Estat espanyol no podria retirar la nacionalitat espanyola a cap persona a qui també s'atorgui la nacionalitat catalana. Per fer-ho «Espanya hauria d'establir una norma que ara no existeix: la incompatibilitat entre la nacionalitat espanyola i una altra nacionalitat. I canviar la Constitució per poder retirar la nacionalitat a un espanyol d'origen».

En resum, un ciutadà català només podrà deixar de ser espanyol si hi renuncia expressament i a canvi perdrà els drets de ciutadania europea. Qui vulgui renunciar a la ciutadania catalana, conservarà l'espanyola i també mantindria els drets de ciutadania europea. I qui no faci res, tindrà doble nacionalitat i seguiria essent ciutadà europeu. Per això, convé conservar el DNI espanyol, per si de cas.