Rajoy i Garcia Albiol van ser ahir a Girona, on van estar més tranquils que a Reus tot i que la tranquil·litat no va ser absoluta. Ja a refugi, en l'acte amb militants populars, el president del Govern va fer una crida als convergents dels petits pobles perquè votin el PP i no la llista d'un comunista. Per part seva el candidat a la Generalitat, García Albiol, va lloar la seva pròpia feina a Badalona i va demanar el vot per poder fer el mateix a Catalunya.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va fer una crida als convergents de «petits pobles» catalans perquè abandonin Junts pel Sí i votin popular. «Qui els havia de dir que acabarien votant un comunista, o un d'Esquerra o un del PSUC. Vinguin amb nosaltres, home, que ens entendrem millor!», va dir. Rajoy creu que Junts pel Sí «no pot tenir projecte» perquè cada candidat és «diferent».

Va remarcar que Catalunya és «del cent per cent» de les persones que hi viuen, i «no d'uns pocs» com pretenen els sobiranistes. En un acte amb militants a Girona, als quals va qualificar de «valents» per defensar els seus principis en aquesta província, Rajoy va dir estar «reconfortat» perquè està veient gent a Catalunya que està fent un pas «important» els últims dies i parla per fer front a les pretensions dels independentistes. «Això és una democràcia avançada, això és un país lliure i per tant no podeu acceptar de cap manera algunes de les coses que estem veient els últims dies», va afegir Rajoy.

També va admetre que el PP sempre té menys vots a Catalunya a les autonòmiques que en les generals, perquè hi ha molta gent que «no les pren com a pròpies i no votarà». Però «ara cal votar, perquè és un moment important, perquè Catalunya és la teva terra, la teva casa, t'importa i tens a més l'obligació de defensar-la»,.

El president del Govern central va recalcar així mateix que està «a favor de la unitat d'Espanya, de la llibertat i els drets de les persones». «Vull que sapigueu que el president del Govern d'Espanya està amb vosaltres i podeu estar tranquils», va assegurar Rajoy als militants i simpatitzants de Girona. «Heu de votar per dir a alguns que no esteu a les seves ordres, fins a aquí podíem arribar, i heu de votar per dir que no accepteu que ningú us doni certificats de bon català, perquè sou bons catalans, millors que ells», va manifestar.

Va insistir que cal votar el PP per «plantar cara» als sobiranistes «no com fa el Partit Socialista». Va carregar contra el PSOE per haver permès alcaldies d'independentistes o haver pagat «com a peatge» amb els seus vots l'entrada de trenta ajuntaments a l'assemblea de municipis catalans. «Ni partit, ni socialista, ni obrer, ni espanyol», va lamentar.

El cap de l'Executiu va assenyalar que l'únic que porten en el seu programa electoral els independentistes és el compromís d'«incomplir la llei», i es va preguntar «com demanaran a la resta» dels ciutadans, si governen, que compleixin la llei. En aquesta campanya, va lamentar, «en realitat no es parla de res», i va acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, de no fer balanç de la seva gestió perquè no hi ha hagut tal gestió.

Tot seguit va advertir que els sobiranistes no parlen de les «conseqüències» del que proposen, i va citar la sortida de la Unió Europea, el risc de les pensions, la possible pèrdua de les ajudes agrícoles de la UE o els problemes que afrontarien les empreses i en conseqüència els seus treballadors. Es va preguntar «què és això» que va dir Mas que «el deute no es pagarà», per recordar que el mateix va dir Podem en el seu moment per rectificar 48 hores després. Rajoy va subratllar la necessitat d'«encomanar» perquè «no n'hi ha prou de votar».

Una Catalunya com Badalona

Per la seva banda, el candidat del PPC a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, va prometre ahir als militants del seu partit que els crits i insults al PP no el faran «callar« ni l'«atemoriran». En un acte amb militants celebrat a Girona, Albiol es referia d'aquesta manera a les esbroncades i insults que van rebre dilluns durant un passeig pel centre de Reus tant ell com el president del Govern, Mariano Rajoy, i que ahir es van repetir a menor escala a Girona.

García Albiol es va fer valer davant els candidats de PSC, Miquel Iceta, i C's, Inés Arrimadas. Esmentant-los directament i comparant-se amb ells, el candidat del PPC va afirmar que en un «moment complicat» com l'actual, els catalans «no podem permetre'ns experiments». «Quin bagatge i balanç de gestió pot presentar Iceta? Cap. I Arrimadas? Cap. A l'hora de la veritat s'ha vist qui ha estat capaç de donar resposta als problemes dels veïns de la seva ciutat», va afirmar, tot aprofitant per lloar la seva pròpia obra de govern a l'Ajuntament de Badalona. «He construït un projecte de ciutat. I ara us demano poder fer-ho a Catalunya», va cridar arrencant els aplaudiments del públic.