El dia abans de les eleccions catalanes, jornada coneguda popularment com la de "reflexió", permet als votants (periodistes i un llarg etcètera) un parèntesi després dels 15 dies d'intensa campanya per deixar de rebre missatges per totes bandes on els candidats no es cansen de repetir que votar-los a ells és la millor opció possible. El dia abans dels comicis serveix per pensar, repensar o acabar-se de decidir per una opció o altra però també permet als caps de llista respirar i carregar piles per a la jornada electoral que els espera avui abans de conèixer el resultat de les eleccions catalanes en directe. De fet, als candidats gironins -a priori- no els fa falta pensar a qui han de votar, amb la qual cosa el dia d'ahir el van aprofitar per descansar, compartir-lo amb la família, passejar, anar a buscar bolets, passar la ITV o, fins i tot, fer un últim intent polític més enllà de les fronteres catalanes.

El descans i la família és, precisament, el que va prioritzar el candidat d'Unió, Xavier Dilmé, ahir. Durant el matí i aprofitant el bon dia que feia, va instal·lar-se a la terrassa de la casa seva de la Bisbal per "posar una mica d'ordre a la paperassa" que "des de fa dies tinc pendent". Al migdia, va explicar, el torn va ser per als amics. "Un grup celebra que fan 70 anys amb un dinar homenatge". Dilmé preveia, a més, tenir temps a la tarda per a a seva família, amb qui volia anar a sopar. La "tranquil·litat" també va ser la protagonista del dia d'ahir per al candidat de Ciutadans, Jean Castel. Castel va dedicar el matí a passejar pel centre de Girona amb la seva dona i el seu fill petit. La sortida matinera va poder ser captada pels fotògrafs a la plaça Catalunya i, a la tarda, el cap de llista va acudir a una festa infantil en una altra població.

Els bolets i la muntanya van ser, en canvi, els protagonistes de la jornada de reflexió d'ahir del candidat de Catalunya Sí que es pot, Marc Vidal. Fidel a la tradició que alerta que els boletaires no poden revelar els llocs on van de cacera, Vidal es va limitar a explicar que tenia previst dirigir-se al Ripollès a "buscar rovellons i algun cep, que m'han dit que ja n'hi ha". La vetllada la va continuar amb un dinar familiar en un lloc improvisat. "Fa molts dies que vivim amb l'agenda pactada, cal anar una mica a l'aventura", va explicar.

El candidat del PSC, Rafel Bruguera, també havia previst inicialment anar a buscar bolets però, finalment, va decidir anar a fer un volt amb bicicleta des de l'Escala, on viu, fins a la Tallada d'Empordà, per veure les seves dues nétes. Bruguera va explicar que, precisament, tenia una conversa pendent amb la gran, de quatre anys, a qui va dir que li explicaria per què "el seu avi tenia fotos penjades per tot arreu".

Per la seva banda, el cap de llista del PP, Enric Millo, va aprofitar per fer tasques domèstiques que tenia pendents després d'aquests 15 dies intensos de campanya electoral, com, per exemple, passar la ITV al cotxe o fer la revisió de la graduació de les ulleres així com disfrutar d'un dinar acompanyat de la seva família.

Per a la CUP, en canvi, la jornada de reflexió va servir també per continuar fer política tot i que fora de la comunitat autònoma. Benet Salellas va dedicar el seu darrer dia abans de les eleccions d'avui a preparar un acte que es va fer a Perpinyà. El cap de llista de la formació va ser l'únic dels cinc candidats gironins que no va aprofitar el dia d'ahir per descansar, passejar o fer vida familiar.

Qui sí que ho va fer, tot i que la candidatura no va voler que se'n captessin imatges, va ser el cap de llista de Junts pel Sí, Lluís Llach. El seu equip de campanya va explicar que la seva intenció era reunir-se amb un grup d'amics que feia més d'un mes que no veia en una trobada que s'hauria produït a l'Estartit. Gens avesat a la vida política, aquests dies ha estat massa ocupat en actes de campanya i havia deixat mig oblidats els amics.