Foment del Treball va reclamar ahir als partits que concorren a les eleccions del 21-D que actuïn amb «sentit comú» per oferir estabilitat i revertir el dany econòmic provocat per la crisi política i evitar un impacte major si la fugida d'empreses acaba afectant l'activitat econòmica.

El director del departament d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, va comparar el conflicte polític que es viu a Catalunya amb un «forat negre» que ho domina tot i es va mostrar convençut que «si som llestos i sabem donar-li la volta, encara podem salvar els mobles», per a la qual cosa veu imprescindible comptar amb estabilitat institucional i econòmica.

Guillermo va fer aquestes reflexions després de presentar l'informe Incidència de l'escenari polític en l'activitat econòmica i empresarial, on recull els principals impactes en l'economia catalana i espanyola del procés independentista, en especial a partir de l'1 d'octubre.

Així, l'informe fa referència a l' «estampida» d'anuncis de decisions de canvis de seus socials i fiscals de gran part de les principals i majors empreses radicades a Catalunya, que va arribar al seu màxim diari el 19 d'octubre -just després de la declaració unilateral d'independència (DUI)- amb la sortida de 268 companyies.

La patronal alerta del risc de «menysprear» la importància dels canvis de domicili socials i/o fiscals pel dany reputacional en la imatge de Catalunya i adverteix que les conseqüències poden ser més greus si les empreses comencen a prendre decisions que afectin l'economia productiva, cosa que encara no ha passat, però que no descarten que pugui passar.

En aquest punt, Guillermo assegura que les empreses no estan disposades a assumir el risc de quedar fora de la UE, en referència no explícita a les declaracions del president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont.