Els vuit consellers cessats i els dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van declarar ahir a petició pròpia davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per acatar el 155 i intentar així sortir de la presó. De moment, el jutge ha posposat a dilluns la seva decisió, però la Fiscalia ja ha anunciat que està en contra de la seva llibertat en considerar que persisteixen el risc de fuga i de reiteració delictiva. Els líders independentistes, doncs, estaran almenys fins dilluns a la presó.

Els deu imputats van ser traslladats en furgons des de les seves respectives presons fins als calabossos de l'Audiència Nacional (al Suprem no n'hi ha). Tots ells van declarar per ordre durant quatre hores davant del magistrat. El primer a fer-ho va ser Junqueras, que va entrar a les deu del matí i es va negar a respondre les preguntes del fiscal. A continuació van fer-ho Raül Romeva (que tampoc va contestar a la fiscalia), Carles Mundó, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Jordi Rull i Josep Turull. Sánchez i Cuixart van tancar la ronda de compareixences. Bassa va contestar gran part de les preguntes del fiscal; Borràs i Forn, totes; Mundó, algunes; i Rull, totes menys les plantejades per l'acusació exercida pel partit Vox. A més a més, en les seves compareixences, tots es van cenyir als seus respectius escrits, presentats davant del jutge per sol·licitar comparèixer en defensa de la seva sortida en llibertat.

Tots ells, juntament amb Carles Puigdemont i altres membres del govern cessat, estan imputats per possibles delictes de rebel·lió, sedició i malversació en relació amb el seu lideratge del procés cap a la declaració d'independència a Catalunya. Però a més són candidats -menys Cuixart i Borràs- per a les eleccions autonòmiques i la campanya començarà la matinada de dilluns a dimarts. Per això, ahir van demanar al magistrat sortir en llibertat sobre la base que han assumit l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i que la declaració d'independència va ser merament simbòlica. La seva voluntat és poder participar en la campanya electoral.

Passades les tres de la tarda, després de les declaracions, els polítics i els líders independentistes presos van ser retornats en furgons de nous als seus centres penitenciaris corresponents. De moment, s'hi passaran, com a mínim, tot el cap de setmana.

El jutge Llarena decidirà sobre la seva situació personal dilluns al matí, hores abans de l'inici de la campanya electoral, programat per a la mitjanit d'aquell mateix dia. Tanmateix, la Fiscalia del Suprem ha demanat a Llarena que mantingui la presó preventiva per a tots els investigats. Consuelo Madrigal, exfiscal de l'Estat, i Jaime Moreno, fiscal de Sala, van ser els membres del ministeri públic que van assistir ahir a les compareixences dels acusats. Després d'escoltar-los, el ministeri públic va afirmar en un comunicat que «després de les compareixences, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha sol·licitat, davant la gravetat dels fets investigats, el manteniment de les mesures cautelars per als deu compareixents».

«La Fiscalia, en el seu informe, ha individualitzat provisionalment les responsabilitats de cadascun. En tot cas, considera que en aquests moments persisteixen els riscos de fugida i de reiteració delictiva», assenyala també el document. Per la seva banda, l'acusació exercida pel partit Vox també s'ha oposat a canviar la presó preventiva per un altre tipus de mesura cautelar.

Suport de Puigdemont

Carles Puigdemont va mostrar ahir des de Brussel·les el seu suport als líders i polítics empresonats i, a través d'un missatge de Twitter, els va demanar que facin «el que calgui» per sortir de la presó. En un missatge a Twitter, Puigdemont va afirmar que han de sortir de la presó «perquè no hi hauríeu d'haver entrat mai. Tenim molta feina i us necessitem per plantar cara al tripartit del 155. Espero que ens retrobem aviat».