El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va retreure ahir al líder de Podem, Pablo Iglesias, que hagi anunciat que presentarà un recurs contra el 155 al Tribunal Constitucional i ha avançat que «no té molta consistència jurídica». En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el ministre va mostrar ahir la seva «sorpresa» davant el fet que es plantegi un recurs sobre un article que està a la mateixa Constitució i va lamentar que Iglesias actuï «d'apèndix dels independentistes». De fet, va augurar que aquesta és una decisió que també sorprendrà molts dels propis votants de Podem i va recomanar a la formació que parli més d'Espanya i dels espanyols que no pas dels independentistes. Méndez de Vigo també va fer un balanç positiu del primer mes d'aplicació del 155 destacant que ha suposat «recuperar la normalitat democràtica» a Catalunya.

De Vigo va assegurar que amb l'aplicació del 155 s'estan prestant els serveis «amb normalitat» i que els funcionaris estan actuant amb «professionalitat, eficàcia i normalitat». Preguntat pels sacs que han aparegut en un pont de la C-17 representant votants de Cs, PP i PSC penjats cap per avall, el portaveu del govern espanyol va considerar que és «una prova més del trencament de la convivència a Catalunya», tot afegint que a Catalunya s'ha instal·lat un clima «no possible» amb comportaments antidemocràtics. En aquest sentit, va defensar que amb l'aplicació del 155 «moltes d'aquestes coses han tornat a la normalitat».

Reforma Constitucional

També es va referir a la reforma constitucional, sobre la qual va insistir que seria necessària «una àmplia majoria» i actuar «amb realisme i responsabilitat», igual que quan es va aprovar l'actual Constitució, l'any 1978. En aquest sentit, va recordar que s'ha creat una comissió al Congrés per analitzar els últims 40 anys amb l'actual sistema de partits, i va recordar que hi ha partits que «no hi volen participar» malgrat que apel·len contínuament al diàleg. Així, va destacar que el més important ara és que «tothom hi participi» i va assenyalar que si s'arriba a plantejar la reforma constitucional caldrà «una majoria superqualificada» per evitar que en un futur algú pugui fer-hi canvis sense arribar a un consens amb tots els grups polítics.