El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, es va mostrar ahir esperançat que després de les eleccions del 21-D es recuperi «l'esperit constitucional» a la societat i institucions catalanes. «Hem recuperat la Constitució a Catalunya però ara hem de tornar el seu esperit a la nostra societat i a les nostres institucions», va assenyalar Millo, acompanyat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i totes les personalitats civils i militars en l'acte de commemoració del 39è aniversari de la Constitució. «Estic convençut que serà així. I recuperarem la nostra millor forma de ser catalans que passa per la centralitat, el sentit comú i el seny», va continuar, tot reiterant que «per alguns la Constitució és un problema, però per a nosaltres és la solució». Sobre una possible reforma la Carta Magna, Millo es va mostrar taxatiu i va aventurar que «de cap de les maneres pot ser un peatge a pagar» als independentistes.

«Tot debat que serveixi per avançar benvingut sigui. Ara bé, si ha de servir per recuperar enfrontaments del passat feliçment superats, per discutir sobre com dividir el nostre país o per acontentar aquells que pretenen liquidar-nos com a nació llavors estaríem reculant en el nostre camí marcat com a societat», va reflexionar, tot considerant la Constitució espanyola «com el punt de partida del millor període històric que ha viscut Catalunya i Espanya».

Revindicar «l'esperit del 78»

«Els que alguns anomenen despectivament el règim del 78 ha estat i és encara la més gran era de llibertats polítiques, estabilitat institucional, consens social i progrés que ha gaudit Espanya», va defensar Millo, que va reivindicar aquest «esperit del 78» per generar consensos després del 21-D. Tot i això, va admetre que «caldrà cohesionar més el nostre país realitzant millores territorials que reforcin la cooperació i la lleialtat autonòmica».