El Nobel d'Economia del 2017, Richard Thaler, creu que Catalunya hauria de preguntar-se si, «donat el que pot aconseguir, val la pena?» ser un país, va dir a Efe a Estocolm, on demà rebrà el guardó.

Per a l'economista nord-americà «una cosa és tenir un vot sobre si, en principi, t'agradaria separar-te i una altra pregunta és: donats els termes que pots aconseguir, val la pena?».

El considerat pare de l'economia de comportament considera que és «molt fàcil dir: sí, nosaltres hauríem de ser el nostre propi petit país, però és més dur dir quant s'està disposat a pagar per això».

A més, es va mostrar escèptic a usar consultes populars per a qualsevol qüestió.

«Crec que hauríem d'haver après que els referèndums no són la millor manera de tancar aquest tipus d'assumptes», va dir en referència al Brexit, i va considerar que «hi ha una lliçó similar per a Catalunya». Thaler, de 72 anys, ha estat guardonat amb el Premi Nobel d'Economia per les seves contribucions a l'economia del comportament que, segons l'Acadèmia Sueca, es va permetre construir ponts amb les anàlisis psicològiques de la presa individual de decisions.